Kako je Tito zaprosio Jovanku (VIDEO)

Jovanka Broz, svojevremeno se povjerila najdugovječnijem Titovu savjetniku Blaži Mandiću, koji je u svojoj knjizi “S Titom” u detalje opisao prosidbu najpoznatijeg jugoslavenskog para. O odnosu s Titom znala je razgovarati i s njegovim ličnim doktorom dr. Aleksandrom Matunovićem.

"– Treba li reći koliko sam bila iznenađena i zbunjena? Pa ja sam bila djevojka iz sredine s patrijarhalnim nazorima. Meni je najprije razlika u godinama isključivala i pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam – neće biti neskromno da to kažem – dopadljive vanjštine i imala sam više udvarača…"

Nije se lako predala:

"– I odjednom šok "– kaže Jovanka na prosidbu. Tito ju je s pitanjem toliko oborio s nogu da se više ni ne sjeća šta joj je u tim trenucima prolazilo mislima, prenosi Azra.ba.

"– Ali ne, ne. Nisam se ja brzo s tim pomirila i lako predala. Potrajalo je to. No blizina i vrijeme, a svakako i moja opčinjenost ličnošću, učinili su svoje. I poslije nekog vremena počela je ta naša veza…"

Nikada, ističe, nije požalila što je (uz Teslu) najpoznatijem Slavenu rekla “da”. Pune 32 godine, koliko je bila mlađa od svog supruga, prema Jovankinim riječima, nisu predstavljale zapreku. 

"– Razlika u godinama je bila velika, no ja je nisam osjetila. Tito je bio pun energije, vitalan" – rekla je. 

U aprilu 1952. objavili su da su u braku. Titov lični doktor dr. Aleksandar Matunović u svojoj knjizi “Jovanka Broz Titova suvladarka” Titovu četvrtu suprugu opisao je kao ambicioznu ženu koja je htjela naslijediti Tita.  Nakon njegove smrti za maršala je rekao da je to “bravar kakvog svijet nije vidio”. Tito je sa 60 godina bio vitalniji od ijednog mladića, pohvalila mu se Jovanka. 

 

Izvor: