Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

hotel tuzla

Ko je kupio Hotel Tuzla za više od 16 miliona KM, koji bh. biznismen je “uvezao” 100 radnika iz Tuzle, ko pokreće novu firmu u Konjicu, koji je savjet za uspjeh jednog od vodećih bh. biznismena…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Luksuz u Sarajevu: Niče naselje samo za bogate

U Sarajevu je nedavno zvanično započela gradnja stambeno-poslovnog kondominijuma Park Residence. Investitori tvrde da će projekt “potpuno promijeniti vizuelni identitet Sarajeva i započeti novu eru komfora u elitnom životnom prostoru”. Ove sedmice je na Youtube kanalu Aerial objavljen i video na kojem se vide početni radovi, odnosno mašine na gradilištu.

9. Ruski lanac nastavio ekspanziju u BiH, stigli u još jedan grad

Ruski trgovački lanac Mere, koji je nedavno otvorio prvu radnju u Istočnom Sarajevu, nastavio je širenje u BiH. Svoja vrata otvorili su i kupcima u Doboju i u Prijedoru. Kako navode, u svom asortimanu imaj preko 1.000 artikala.

– Nakon Sarajeva slijedi otvaranje trgovina širom države, u Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Bijeljini… Prema trenutnim planovima, Mere će u BiH imati od 50 do 80 prodavnica. Vrlo važno je to da će svi budući zaposlenici biti državljani BiH – najavljeno je ranije.

8. Biznismen iz BiH “uvezao” 100 radnika iz Turske

Vlasnik preduzeća “Ćosićpromex” iz Usore Mijo Jelić, koji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj zapošljava oko 650 radnika, prije nekoliko dana, kako je rekao, “uvezao” je 100 metalskih radnika iz Turske. On je ovim radnicima obećao je platu od 1.000 eura, smještaj u njegovom hotelu i dva obroka.

7. Na zapadnom ulazu u Tuzlu niče novi tržni centar

Tuzla će uskoro dobiti novi Poslovno-tržni centar. Riječ je o centru kojeg u tuzlanskom naselju Miladije, na zapadnom ulazu u Tuzlu, gradi kompanija “Belamionix”. Gradnja je počela prije nešto više od mjesec dana, a sada je skoro završena betonska konstrukcija budućeg centra.

6. Bh. biznismen Izudin Ahmetlić podijelio savjet za uspjeh

“Volim uspjeh i uživam u njemu a takvi ljudi su dobri organizatori i uspješni menadžeri. Naša tajna uspjeha je u dobroj organizaciji uz dobre kadrove. Investiranje u znanje i ljude je najvažnija stvar a spoj mladosti, inteligencije i iskustva je dobitna kombinacija”, izjavio je na CEO Summitu Sarajevo 2022. Izudin Ahmetlić, vlasnik i direktor Hifa Oil Grupacije iz Tešnja.

Činjenica da je vlasnik 15 kompanija u BiH, Nizozemskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori koje uspješno posluju i izvoze širom Evrope, a da je Hifa Oil ovu godinu započela sa 1,3 milijarde KM prihoda najbolje potvrđuje efikasnost formule za uspjeh Izudina Ahmetlića.

5. Luksuzna jahta proizvedena u BiH ide u daleku Kostariku

Kompanija Derubis yacht iz Viteza u BiH radi punom parom. Kompanija ovih dana sprema isporuku jahte za kupca iz daleke Kostarike.

– Derubis yachts 44 fly koju pokreće morot Yanmar ZT 370 – 315 sa konjskih snaga. Završni radovi prije isporuke u Kostariku – poručili su iz kompanije uz fotografije jahte.

4. Objavljen tender za dionicu autoputa Mostar sjever – Mostar jug

Počeo je izbor izvođača radova za izgradnju dionice Mostar sjever – Mostar jug. Javno preduzeće Autoceste FBiH objavilo je Poziv za pretkvalifikaciju za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica Mostar sjever – Mostar jug. Rok za predaju ponuda za Poziv za pretkvalifikaciju je 13. septembra 2022. godine. Projekt je vrijedan 350 miliona eura.

3. Italijani pokreću firmu u Konjicu: Najavili zapošljavanje mladih

Predstavnici italijanske kompanije CO.VE. Engineering Srl, u septembru otvaraju sestrinsku firmu u Konjicu. Ove sedmice je potpisan ugovor o realizaciji projekta koji će omogućiti zapošljavanje 20 radnika. U planu je dodatno širenje.

2. Narednih dana kreće izgradnja dijela autoputa Sarajevo – Beograd kroz BiH

Predsjednika Vlade Republike Srpske Radovane Viškovića najavio je da će u narednim danima početi izgradnja autoputa Rača-Bijeljina. BiznisInfo podsjeća da je autoput od Rače do Bijeljine dio budućeg autoputa Sarajevo – Beograd.

1. Ko je kupac Hotela Tuzla: Od posla iz porodične kuće do imperije

Ove sedmice je pred Općinskim sudom u Tuzli održano ročište prodaju nekretnine Hotel “Tuzla”. Za najpovoljnijeg ponuđača proglašen je “Dženex” Tuzla za iznos od 16.650.000 KM. Firma Dženex je u vlasništvu biznismena Dževada Sakića. Poslovne aktivnosti on je započeo još 1990. godine u obliku STR “Bosanka” u porodičnoj kući, u djelatnosti prehrane.

Poduzeće se danas bavi trgovinom, proizvodnjom i ugradnjom građevinskih materijala i materijala za opremanje interijera, ali posluje i u ugostiteljstvu. Posjeduju pet prodajnih centara na području grada Tuzle sa okolicom i trenutno zapošljavaju više 150 stalno zaposlenih radnika. Ovo je druga investicija kompanije “Dženex”, prije nekoliko mjeseci su kupili i hotel Lukavac za iznos od 1.200.000KM.