U čemu se krije popularnost nordijske dijete?

Dijeta
Nordijska dijeta predstavlja prehranu koja uključuje zdravu, cjelovitu hranu, usmjerenu na biljke, konzumiranje više povrća i voća, cjelovitih žitarica umjesto rafiniranih žitarica, te organske, lokalne i divlje hrane.

 

The US News and World Report svake godine objavljuju liste sa najučinkovitijim i najzdravijim dijetama. Iako je zauzela tek deveto mjesto na listi, Nordijska dijeta je sve popularnija u svijetu. Razlog za njenu popularnost leži u potenciranju održivosti jer samom prehranom na „nordijski“ način činimo uslugu i sebi i okolini.

Nordijska prehrana uključuje cjelovitu, pravu hranu i visokokvalitetne životinjske proizvode, ali veći naglasak stavlja na biljnu hranu i divlje morske plodove nego na meso.

Istraživanje američkog Ministarstva poljoprivrede iz 2010. dokazalo je da divlje borovnice imaju dvostruko veće antioksidanse od borovnica uzgajanih na farmi, što je upravo jedan od razloga zašto nordijska prehrana potencira unos „divlje“ hrane.

Ostali sastojci nordijske prehrane uključuju ječam, korjenasto povrće, ulje repice i mahunarke, kao i masne ribu poput lososa i skuša. Zdravstvene koristi su brojne: veliki broj istraživanja pokazuje da snižava krvni pritisak i poboljšava zdravlje srca, ali i topi kilograme.

Pored svih zdravstvenih benefita koji su poznati već godinama unazad - održivost i sve veća svjesnost okoliša utjecala je na sve veću popularnost ove dijete. Magazin Vogue ističe da potrošači sve više naginju svježim sastojcima, pokušavajući jesti više hrane iz lokalnih izvora radi svježine, ali i jer postaju svjesniji svog utjecaja na okoliš te zbog ideje da jedu bliže prirodi.

 

Izvor: