U ljekovitost ovog povrća se kunu i doktori: Liječi štitnu žlijezdu, štiti srce, uništava ćelije raka!

Luk
Crveni luk se smatra vrlo ljekovitim povrćem i preporučuje se da se na trpezi nađe barem tri puta sedmično.

 

Ovo povrće sadrži fitohemikalije koje poboljšavaju apsorbciju vitamina C u organizmu što automatski utiče na jačanje imuniteta. Također, sadrži hromijum koji je veoma važan faktor u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi. Pored toga, obiluje i kvercentinom, za koji je dokazano da preventivno djeluje na nastanak kancerogenih ćelija.

Crveni luk sadrži i sumporne spojeve koji su odgovorni za njegov intenzivan miris, ali i za brojne zdravstvene blagodati. Evo koje

 

1. Čuva srce

Crveni luk je odličan u prevenciji srčanog udara jer sadrži flavonide. Dokazano je da sumoprni spojevi koji se nalaze u luku djeluju protiv začepljenja krvnih sudovi nepoželjnog taloženja trombocita. Isti spojevi, dobro utiču i na smanjenje nivoa lošeg holesterola i triglicerida.

 

2. Štiti od nastanka raka

Luk smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka poput raka debelog crijeva, grla i jajnika, čak i u slučaju da ga umjereno konzumirate. U jednom sprovedenom kineskom istraživanju došlo se do zaključka da ljudi koji jedu više ovog luka najmanje obolijevaju od raka želuca.

 

3. Liječi štitnu žlijezdu

Poremećaji štitne žlezde mogu se liječiti brojnim terapijama, ali, mogu se razviti u ozbiljan zdravstveni problem ako se ne liječe.

Svjetski popularan ruski ljekar, iz St. Petersburga, Igor Knjazkin, vjeruje da je pronašao pravi lijek za poremećaje štitne žlijezde, i da crveni luk ima najveći efekat u liječenju ovog stanja.

 

4. Reguliše rad crijeva

Ne samo što poboljšava apetit, poboljšava i regulaciju crijeva, ali treba napomenuti da se ne preporučuje osobama koje imaju osjetljiv želudac.

 

5. Smiruje astmu

Pomaže kod upalnih reakcija koje dovode do alergije i astme, pa se svakako preporučuje osobama koje imaju problema sa alergijama.

 

6. Izbacuje toksine i višak tečnosti

Crveni luk je odličan diuretik, što znači da djelotvorno odstranjuje višak tečnosti iz organizma, pa se preporučuje oboljelima od artritisa, gihta i kod raznih reumatskih oboljenja. Također, izbacuje i nataložene toksine iz tijela.

Izvor: