Udio Windows-a u padu, korisnici se okreću prema Ubuntu i macOS-u

Windows
Microsoft ima manjih problema s Windows 10 operativnim sustavom u smislu pridobivanja novih korisnika jer podaci za april ove godine pokazuju da se korisnici radije okreću Ubuntu ili macOS

Microsoft ima manjih problema s Windows 10 operativnim sustavom u smislu pridobivanja novih korisnika jer podaci za april ove godine pokazuju da unatoč činjenici da Windows 7 od januara nema podršku, korisnici se radije okreću prema Ubuntu ili macOS.

Naime, prema podacima koje prikazuje NetMarketShare, broj uređaja na kojima se nalazi "desetka" pao je s 57,34 posto u ožujku na 56,08 posto u travnju. Podosta je to zabrinjavajuće jer krivulja bi morala ići prema gore u trenucima kad se određeni operativni sustav "gasi" i gubi korisnike. Ali, u ovom slučaju ona ide prema dolje.

A "sedmica" ih svakako gubi, s 26,23 posto udjela na tržištu pala je na 25,59 posto. Nažalost po Microsoft, ne u smjeru koji bi "podebljao" brojku korisnika za "desetku". Umjesto toga, macOS 10.15 ili macOS Catalina, bilježi rast korisnika. U ožujku ih je bilo 3,41 posto, a u travnju 4,15 posto. Time je "istisnuo" Windows 8,1, koji je na 3,48 posto, s treće pozicije najkorištenijih operativnih sustava na svijetu.

Također, Linux se isto može pohvaliti velikim postignućem. Jer, njegova distribucija Ubuntu uspjela je s 0,27 posto udjela u ožujku stići do 1,89 posto u travnju. Ukupno, Linux je sad na 2,86 posto udjela. Upućeniji će shvatiti što se događa, Ubuntu je u travnju "izbacio" verziju 20.04 LTS i developeri, ali i drugi znatiželjnici, poželjeli su vidjeti kako funkcionira. Pa time "podebljali" broj uređaja na kojima se "vrti" Ubuntu. Već s krajem svibnja bi situacija mogla biti drugačija - u negativnom smislu po Ubuntu.

Naravno, sve ove brojke koje ne idu Windows 10 u prilog nisu nešto zbog čega se Microsoft treba previše zabrinuti, ali činjenica jest da tržište ne iskazuje očekivani interes prema Windows 10 računalima, bez obzira što su na njemu prisutna gotovo pet godina i što Microsoft toliko radi na promociji, ne samo "desetke" već i svega što ide uz nju.

Izvor: