Umorni ste i skoro nikada nemate energije: Evo zbog čega se tako osjećate

Da li i vi imate osjećaj da ste preumorni, uživate u popodnevnoj dremci, potrebno vam je barem 3 šoljice kafe kako biste uspješno izgurali dan, a svoje slobodno vrijeme najviše volite da provodite na kauču ispred TV-a

Sve su ovo jasni znaci da vam manjka energije, a glavni krivac za to uglavnom je vaša nepravilna ishrana.

Početak dana je još i podnošljiv, ali već nakon ručka, ostaje vam snage samo da dođete do kreveta, dok sve kućne poslove ostavljate za kasnije. Razlog za ovaj dobro poznati osjećaj iscrpljenosti nakon ručka, krije se u aditivima, koji su jedan od sastojaka, gotovo svih namirnica koje konzumiramo.

Uz kalcij, fosfor je jedan od najzastupljenijih minerala u našem tijelu zaslužan za normalnu pH vrijednost organizma i održavanje hormonskog balansa.  Međutim, višak fosfata, može štetiti našem organizmu, a glavni su sastojci namirnica poput jaja, mesa, mliječnih proizvoda, žitarica, orašastih plodova i čokolade.  Ipak, takvi prirodni fosfati prisutni u namirnicama, nisu mnogo štetni, zapravo su zaslužni za prenos energije i učestvuju u mnogim metaboličkim procesima. Sa druge strane anorganski fosfati se kao aditivi upotrebljavaju u hrani i piću i mogu značajno oštetiti naše zdravlje.

Anorganski fosfati se nalaze u 70% prerađenih namirnica i zato je veoma važno da obratimo pažnju na ono što jedemo. Oni se namirnicama dodaju, kako bi ukus bio bolji, a rok trajanja duži. Najviše ovih aditiva nalazi se u gotovoj, konzerviranoj hrani, mesnim prerađevinama i sokovima. Prekomjeran unos hrane bogate aditivima dovodi do smanjene volje za kretanjem i utiče na gotovo potpun gubitak energije.

Posebnu štetu u našem organizmu, aditivi mogu nanijeti bubrezima.

Ako želite da se zaštitite od štetnog efekta aditiva na naše zdravlje, obavezno izbjegavajte sljedeće namirnice:

1. Konzervirana hrana

2. Mesne prerađevine

3. Gazirani napici

4. Pahuljice

5. Grickalice

Ako osjećate veliku potrebu za viškom energije, potrudite se da se vaš jelovnik bazira na svježem voću i povrću, koje će vas pokrenuti da uspješno obavite svoje dnevne obaveze i osjećate se zdravo i poletno.