Uskoro 4. Bihać Avantura Film Festival, otvara ga bh. krimi film “Praznik praznine”

g

Četvrti Bihać Avantura film festival ove godine će se održati u periodu od 20. do 25. augusta.

Praznik praznine (2022.)

Film “Praznik praznine”, reditelja i scenariste Jasmina Durakovića otvorit će 4. Bihać Film Festival ‘’Avant&Una’’ na Open Air programu.

Riječ je o suvremenoj triler filmskoj priči smještenoj u vremenu koje je odavno izgubilo dušu, ali i vrijednosti za koje se pojedinac bori. U središtu priče je sredovječni Sado, čovjek koji traži svoje davno posuđene knjige i usput traga za vlastitim ali i izgubljenim ljudskim identitetom, živi kao usamljenik kojem je potrebna mrva ljubavi. Kao tragač za knjigama koje je u svome bogatom društvenom i privatnom životu posuđivao raznim prijateljima i slučajnim prolaznicima, pokušava doći do nove životne ravnoteže i harmonije. Ali, uz posuđene knjige koje traži, sve je više mrtvih.

Glavne uloge igraju bh. filmska zvijezda Senad Bašić i mlada glumica Ena Kurtalić. Pored njih uloge tumače: Ena Kurtalić, Vanesa Glođo, Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Belma Salkunić, Selma Štrbo, Haris Burina, Slaven Knezović, Mirsad Tuka, te svjetski poznati bh. konceptualni umjetnik Jusuf Hadžifejzović.

Direktor fotografije je Šahin Šišić, još jedno poznato bh. ime u svijetu filma, montažu potpisuje Fadil Komarica, dok je muziku radio Toni Lović. Vizuelni identitet za film uradila je Sanja Kulenović.

Produkciju filma su vodili UG Scena i DEPO, dok su koproducenti BHRT i Plavi Film iz Zagreba. Producenti filma su Amira Kudumović i Angelina A. Duraković, dok je koproducent Andreja Sertić.

Film je prikazan u okviru programa “Posebne projekcije” na ovogodišnjem Pula Film Festivalu, što je ujedno bila i regionalna premijera ovog bh. filma.

Stric (2022.)

Film koji koji šokira i ruši predrasude o dosadnom hrvatskom filmu “Stric’” je dugometražni igrani prvijenac mladih režisera Andrije Mardešića i Davida Kapca koji predstavlja svojevrsnu mješavinu psihološkog trilera s elementima crne komedije, farse, drame pa i horora sa dozom začudnosti apsurdnog humora i groteske.

Radnja je smještena u Jugoslaviji, u kasnim 1980-im. Porodica dočekuje svog voljenog strica koji se iz Njemačke vraća kući za praznike. Okupljena porodica uživa u Božićnom ručku, a radosno druženje iznenada prekida zvonjava pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da nisu 1980-e, a čini se da nije ni vrijeme Božića. Gledalac lako upada u Matrixov glitch i propituje stvarnost filma. Kulminacija čudnosti i napetosti ovaj film čini jednim od najintrigantnijih i najnepredvidljivijih novijih hrvatskih filmova.

Direktor fotografije filma je Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović, kompozitor Miro Manojlović, dizajner zvuka Frano Homen, scenografkinja Ivana Škrabalo, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a majstorica maske Silvija Bradica. Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić.

Film je nastao u produkciji Eclectice u suradnji s Sense Production iz Beograda. Koproducent je Milan Stojanović. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radiotelevizija.

Svjetska premijera „Strica“ održana je na festivalu u Karlovim Varima, gde je film dobio priznanje “Proksima”, dok je na Pulskom festivalu film dobio dvije nagrade među kojima i priznanje za najbolji scenario.

Leto kad sam naučila da letim (2022.)

Emotivna, vedra i duhovita priča sa sunčanog Jadrana “’Leto kad sam naučila da letim” režisera Radivoja Andrića je porodični film koji prati tinejdžerku Sofiju tokom naizgled dosadnog ljetovanja sa dvije bake na Hvaru. Međutim, nova prijateljstva, zaljubljivanje, morske avanture, pretvorit će ovo ljeto na idiličnom ostrvu u raspust koji se pamti. Ova nježna ljetna priča izmamiće neočekivane emocije među gledaocima svih generacija.

Film je adaptacija istoimene nagrađivane knjige Jasminke Petrović koja je uvrštena u školsku lektiru.

Realizovan je u koprodukciji Sense Production (Srbija), Kinorama (Hrvatska), Art Fest (Bugarska) i Silverart (Slovačka), uz podršku nacionalnih fondova i pan-evropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž. Scenario je napisala Ljubica Luković, producenti su Maja Popović Milojević i Milan Stojanović, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer filma Dejan Urošević, kompozitor Vasil Hadžimanov, dizajner zvuka Vladan Korać, kostimografkinja Momirka Bailović, a scenografkinja Tajana Čanić Stanković.

Uloge tumače Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić i Žarko Laušević.

Film je dosad gledalo preko 2000 gledalaca u regiji i dinamična i duhovita priča, koja je prvenstveno namjenjena mlađim generacijama, a u kojoj uživa cijela porodica.

Film zatvara i ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala.

Izvor: