Uz ove trikove očistite roštilj kako bi bio spreman za praznik rada

roštilj
Praznik rada mnogi iskoriste za uživanju na otvorenom, druženje i roštilj s prijateljima i porodicom.

 

Kao i inače nakon zabave slijedi manje zabavan dio kad ga treba očistiti, a mrlje su često tvrdokorne, no s ovih će nekoliko jednostavnih savjeta s roštilja kliznuti i one ‘najtvrdoglavije’.

Nakon pečenja je dobro što prije sastrugati ostatke hrane dok je roštilj još topao, a za to je najbolje koristiti četku specijaliziranu za čišćenje roštilja. Kad se rešetke ohlade, možete početi s čišćenjem, no važno je znati i da različiti roštilji mogu zahtijevati različite metode čišćenja pa prije nego krenete na posao u uputama proizvođača provjerite zahtjeva li kakav poseban tretman.

U svakom slučaju stručnjaci upozoravaju da se na roštilju nikako ne koristite jako abrazivna sredstva koja mogu oštetiti premaz, a mnogi za njegovo čišćenje savjetuju lagano abrazivnu sodu bikarbonu pomiješanu s vodom u pastu. Nakon njenog nanošenja dobro isperite cijelu površinu roštilja i prebrišite krpom od mikrovlakana, kako biste spriječili nastanak tragova od vode.

Roštilj možete očistiti i tako da mu dijelove natopite u vrućoj vodi s tekućinom za pranje posuđa i tako ih ostavite neko vrijeme. Nakon toga dijelove izvadite i istrljajte žičanom spužvicom, no pritom pripazite da to radite pažljivo. Očistite sve dijelove i dobro osušite krpom ili na zraku.

Izvor: