Važnost mlijeka u prehrani djeteta

Beba

Majčino je mlijeko uistinu izvanredno! Jeste li znali da se sastav majčinog mlijeka mijenja ovisno o dobi vašeg djeteta? To je zato što su potrebe djeteta tokom njegovog rasta i razvoja različite. 

Ključni sastojak koji se mijenja su bjelančevine. Medicinski stručnjaci i istraživači smatraju da su bjelančevine jedna od najvažnijih hranjivih tvari, ne samo za rast, već i za razvoj vašeg djeteta! Bjelančevine su temeljna sastavnica tkiva u našem tijelu: mišića, organa, enzima, hormona, krvi, kože, kose. Riječ je o najprisutnijoj sastavnici u tijelu, uz vodu. 

 

Majčino mlijeko u početku sadrži više bjelančevina jer su one potrebne djetetu kako bi moglo veoma brzo rasti, a kasnije se količina bjelančevina u majčinom mlijeku smanjuje zbog manjih potreba. Postoji još jedan razlog zašto se udio bjelančevina u majčinom mlijeku mijenja ovisno o dobi djeteta, a to je da se on prilagođava količini majčinog mlijeka koju dijete popije.

U prvim mjesecima života dijete pije male količine majčinog mlijeka pa je stoga u tom periodu udio bjelančevina u 100ml majčinog mlijeka visok. U sljedećim mjesecima života dijete pije veće količine majčinog mlijeka zbog čega udio bjelančevina u 100ml opada kako bi potrebe rasta i razvoja djeteta i dalje bile zadovoljene.

Prilagodbom na sve sporiju brzinu rasta i povezano smanjenje zahtjeva za bjelančevinama, udio bjelančevina u majčinom mlijeku mijenja se kako bi savršeno zadovoljio potrebe dojenčeta.

Izvor: