Voda nam može pomoći da smršavimo. Evo koliko bismo je trebali piti svaki dan

,

Je li voda Ozempic za siromašne? Ne baš, ali definitivno nam može pomoći da smršavimo, kažu stručnjaci.

Dijetetičarka Amy Goodson nedavno je podsjetila da je "voda korisna jer stvara osjećaj sitosti, ali sama po sebi nije izravan uzrok gubitka težine."

Studija provedena na Sveučilištu Wageningen u Nizozemskoj pokazala je da su sudionici, koji su nakon ispijanja čaše vode popili milkshake, brže osjetili sitost od onih koji su preskočili čašu vode. Drugim riječima, dokazano je da nam čaša vode prije ili poslije jela može pomoći da se zasitimo, što je dobro za usvajanje navike konzumiranja manjih obroka.

"Voda je važna i tijekom treniranja jer može pridonijeti sagorijevanju kalorija, dok nas dehidracija može umoriti i usporiti", pojasnila je Goodson.

Koliko bi onda osoba trebala popiti vode u danu? Ovisi, tvrdi Goodson.

"Iako postoji pravilo da je dnevno potrebno popiti osam čaša vode, to zapravo ovisi o dobi, spolu, razini aktivnosti i cjelokupnom zdravlju. Za žene je idealna količina oko 11.5 šalica dnevno, a za muškarce oko 15.5 šalica. Međutim, te procjene uključuju i tekućine konzumirane iz hrane i pića. Kad uzmemo to u obzir, ženama je potrebno oko devet šalica tekućine dnevno, a muškarcima oko 13 kako bi nadoknadili izgubljenu količinu vode", poručila je dijetetičarka.