Zablude koje treba zaboraviti buduća mama

,

Trudnoća je često vanredno stanje za ženu, ali i porodicu koja, naravno, želi da sve prođe na najbolji mogući način. Trudnica obično dobija brojne „provjerene" savjete, a o trudnoći i trudnicama iznosi se puno legendi i zabluda.

Jesti za dvoje

Ovo je najčešća zabluda, a uz nju obično idu i savjeti poput onog da se žena treba ugojiti jer će joj biti potrebna snaga za brigu o djetetu.

Istina je da je biće koje se razvija u vama toliko sitno da bi trudnica trebala unositi oko 300 kalorija dnevno više nego prije trudnoće, i to tek od drugog tromjesečja. Trudnica bi zapravo trebala dobiti na težini onoliko koliko su zajedno teški plodova voda i posteljica (11-13 kilograma), a sve preko toga se u tijelu skladišti kao salo.

Izbjegavajte vježbanje

Fizička vježba je korisna i nužna u svim razdobljima života, pa i u trudnoći. Naravno, to važi samo za zdrave trudnice i trudnoće koje teku normalno. Najbolji oblici fizičke aktivnosti za trudnice su pilates, plivanje i posebne trudničke vježbe, koje održavaju zdravlje i kondiciju, ali i pripremaju tijelo za porođaj.

Hrana i alergije

Morski i orašasti plodovi, jagode, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi kod nekih ljudi izazivaju alergije, međutim, to nema nikakve veze s nerođenim djetetom. Ukoliko trudnica nije ni na šta alergična, trebala bi se hraniti što raznovrsnije i pravilnije i ne treba izbjegavati namirnice. Stručnjaci upozoravaju da djeca najčešće dobijaju alergije jer počinju jesti čvrstu hranu prerano.

Hrana koja najčešće izaziva alergije djeci se daje mnogo kasnije (naprimjer orašasti i morski plodovi - tek između druge i četvrte godine života).

Smanjiti seks

Seksulani odnos nema utjecaja na fetus. Hormoni koji se oslobađaju tokom i nakon seksa korisni su, pa tako i tokom trudnoće u njemu možete uživati koliko želite. To u praksi obično znači da parovi početkom trudnoće češće nego obično upražnjavaju seks jer su opušteniji (nema potrebe za zaštitom i sretni su zbog djeteta).

Pred kraj trudnoće većina žena ne osjeća potrebu za seksom, a nije lako naći ni položaj u kojem je prijatno.

Kafa, čaj i alkohol

Uobičajeni stav je da se napici poput alkohola ili kafe mogu piti u trudnoći, pod uslovom da se ne pretjeruje s količinama. Međutim, istraživanja su pokazala da bi na alkohol žene trebale zaboraviti čak i tokom priprema za trudnoću. Ukoliko se ipak desi da nazdravite u nekoj specijalnoj prilici, to neće utjecati na plod.

Kafu bi trebalo smanjiti na jednu šolju dnevno ili piti onu bez kofeina. Bijeli i zeleni čaj dobar su izvor antioksidanasa, ali ne pretjerujte zbog teina, koji je sličan kofeinu. Pijte prirodne sokove, a izbacite one sa šećerom i gazirane.