Zašto bebe stežu pesnice

bebe
Ovo je prirodna tendencija i jedan od nevoljnih pokreta.

 

Mnogi se pitaju zašto novorođenče steže pesnice. Šaka stisnuta u pesnicu je jedan od nekoliko refleksa novorođenčeta koji se ispoljavaju u prvim sedmicama nakon rođenja. Ovo je normalna reakcija kod beba i jedan od nekoliko pokreta koje bebama pomažu da razviju fine motoričke sposobnosti kasnije.

Kada se beba rodi, ona se raznim pokretima privikava na novu okolinu punu zvukova, svjetlosti i dodira. S tim privikavanjem dolazi i mnoštvo fizičkih reakcija, među kojima je i stiskanje pesnica. Ovaj vrlo primitivan pokret naziva se i hvatanje dlana i pokreće se blagim maženjem bebinog otvorenog dlana. Beba odmah stiska pesnicu kao odgovor na vaš pokret. Ovo je prirodna tendencija i jedan od nevoljnih pokreta koje pravi većina beba.

Dakle, stisnute pesnice su neurološka pojava koja se javlja i pokazuje da se nervni sistem vaše bebe razvija. Čvrste pesnice i savijeni laktovi, ruke i noge također su neke od navika koje su joj ostale iz vremena u maternici. Gladne bebe stiskaju pesnice, a to može biti i znak grčeva.

Nema potrebe da navodite bebu da opusti pesnice jer će ovaj refleks sam nestati kada beba bude imala pet do šest mjeseci. Ako mislite da su bebine šake u pesnicama zbog stresa ili grčeva, pokušajte da je umirite povijanjem, pjevanjem ili šuškanjem. Ukoliko je beba gladna, ponudite joj mlijeko. Možete se iznenaditi kada vas beba jako uhvati za prst, a sličan pokret možete izazvati i na stopalima, kada će na vaš dodir beba reagovati uvijanjem prstiju.

Nema potrebe da brinete zbog ovog refleksa, on je sasvim prirodan. Kada beba prestane da stiska pesnice, polako će početi da napreduju njene motoričke sposobnosti.