Zašto je dobro imati višnju u svom vrtu?

Višnja

Sezona je berbe višanja i pravljenja sokova i ostalih prerađevina od ove voćne vrste. Ima li netko tko je ne voli?! Da se radi o posebnom voću, govori i to da su mnoge djevojčice dobivale ime upravo po njoj.

Iako je nije teško proizvoditi, ovog puta nećemo govoriti o njenom intenzivnom uzgoju već o nutritivnim i ljekovitim svojstvima.

Višnja (lat. Prunus cerasus) potječe iz Sjeverne Indije i Irana i pridaje joj se značaj od davnih vremena. Kod nas su najzastupljenije sorte: Oblačinska, Maraska, Reksele, Meteor i druge. 

Samo 12 plodova liječi bol

Ona spada u rano voće koje se manje konzumira u svježem stanju, a više industrijski prerađeno u džemove, sokove, rakije, likere, vino, kompot, ali i kao dodatak za konditorske proizvode.

Poznata je po svojim ljekovitim karakteristikama i antioksidativnom djelovanju. Navedene osobine proizlaze iz njenog bogastva vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, te mineralima K, Mg, Fe i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu.

Pojedina istraživanja ukazuju na to da dvanaest plodova dnevno ima isti učinak kao aspirin ili ibuprofen u borbi protiv bolova. Umanjuje bol kod gihta i upale mišića, osteoatritisa i reumatidnog atritisa jer ima snažne antiupalne osobine. Normalizira razinu triglicerida i kolesterol. Štiti živčani sustav i sprječava stres. Djeluje antikancerogeno, posebice na rak debelog crijeva.

Voće bogato melatoninom

Višnja je jedna od rijetkih voćnih vrsta koja sadrži hormon melatonin. Riječ je o prirodnom hormonu koji regulira san. Naš ga organizam izlučuje poslije 21 sat, tako da tko ima problem s nesanicom čaša soka od višnje riješit će problem.

Neke od njenih ljekovitih osobina:

hrani i štiti mozak;

smanjuje rizik od dijabetesa;

pomaže kod bubrežnih smetnji;

sprječava upale;

potpomaže probavu, rad probavnih organa;

pomaže prilikom mršavljenja;

poboljšava i regulira san;

smanjuje rizik od srčanih bolesti;

pomaže kod upale mokraćnih kanala i čisti ih.

Umjesto pet, Davoru Škari kilogram 'marašaka' daje 50 kuna!

Višnje se dosta koriste u kulinarstvu, za pravljenje raznih poslastica kolača, napitaka, sokova, likera, džemova, kompota.  Zbog svog karakterističnog mirisa koristi se i u kozmetici.

Napravite jednostavno zdrav sok

Najviše se upotrebljava za pravljenje sokova pa evo jednog vrlo jednostavnog recepta.

Potrebno je: 5 kilograma višanja, 4 kilograma šećera, 25 grama limuntusa, 1 litra vode. Očišćene višnje pomiješati s limuntusom i vodom. Ostaviti 24 sata da odstoji i nakon toga procijediti kroz gazu, dodati šećer i miješati dok se šećer ne otopi. Zatim, nasipati sok u prethodno sterilizirane staklene boce.

U novije vrijeme na tržištu su se pojavile vrlo korisni aparati za čišćenje koštica kod višnje i trešnje. Možete ih nabaviti u bolje opskrbljenim agro centima i poljoprivrednim ljekarnama.

Izvor: