Zašto je važno da djeci pokazujete koliko ih volite

Najčešći razlog zašto roditelji djeci ne pokazuju ljubav jeste uvjerenje da će ih tako razmaziti. Svako svoje dijete roditelji podjednako vole, ali to različito pokazuju

Posao, obaveze, umor često sprečavaju roditelje da provode vrijeme s djecom. Misleći da su maleni svjesni koliko ih roditelji vole, oni ponekad zanemare činjenicu da je djeci tokom odrastanja potrebno da stalno dobijaju potvrdu o tome koliko su voljeni i važni.  

Djeci je stalno potrebna potvrda za ono što misle i pretpostavljaju. Samo ako odrasta s osjećanjem da u svojoj porodici ima podršku i da je to mjesto gdje je ono dobrodošlo moći će razvijati samopouzdanje.

Na prvi pogled reklo bi se da prvorođena djeca uživaju više ljubavi od svoje kasnije rođene braće i sestara. Nakon njih, kao da roditeljska pažnja, očekivanja i ambicije opadnu i bez obzira na to što oni toga nisu svjesni, od svakog sljedećeg djeteta očekuju ili da ispravi greške prvog ili da ponovi njegov uspjeh.

Istina je da svako svoje dijete roditelji podjednako vole, ali to različito pokazuju - piše Avaz.

Najčešći razlog zašto roditelji djeci ne pokazuju ljubav jeste uvjerenje da će ih tako razmaziti. Ali, poslušno dijete i ne treba biti vaš odgojni cilj.

Radije se opredijelite na to da formirate dijete sigurno u sebe, spremno na saradnju. Razmažena djeca nisu postala takva zato što su im roditelji jasno pokazivali svoju ljubav, već zato što nisu postavili određene granice ponašanja.

Drugi razlog za skrivanje emocija je nepoznavanje načina da se one pozitivno izraze. A, načina ima bezbroj. Najbolji su oni koji su otvoreni, direktni, jasni.

Izvor: