Zašto se neki lijekovi moraju piti uz obrok, a drugi ne

.
Važno je pridržavati se uputa kako biste osigurali optimalan učinak

 

Postoji više razloga zašto se lijekovi moraju uzimati u vrijeme obroka. Neki se uzimaju uz hranu da bi se smanjilo njihovo štetno djelovanje na probavu dok se neki uzimaju da bi je olakšali.

Ovo su razlozi zašto se ne preporučuje uzimanje lijekova prije obroka.

Mučnina i povraćanje

Određeni lijekovi mogu izazvati mučninu i povraćanje, a simptomi su češći ako se uzimaju na prazan želudac. Zato je lijekove poput alopurinola za liječenje gihta ili bromokriptina potrebno uzeti uz obrok.

Iritacija želuca

Lijekovi poput aspirina, nesteroidnih protuupalnih lijekova u koje se ubraja i ibuprofen te steroida mogu iritirati želudac, izazvati upalu ili čak čir na želucu. Ako ih uzimate uz obrok, takvo djelovanje se smanjuje, kao i šansa pojave iritacije.

Ublažavanje žgaravice

Lijekovi znani kao antacidi se koriste za ublažavanje žgaravice i sličnih problema sa želučanom kiselinom koji se javljaju za vrijeme i nakon obroka. Zato se takvi lijekovi moraju uzimati uz obrok ili neposredno nakon jela kako bi bili efektivni.

Kako se ne bi isprali iz usne šupljine

Kod bolesti i stanja usne šupljine koriste se lijekovi u obliku vodica za ispiranje usta ili gela koji se nanosi na rane ili zahvaćena područja. Takve lijekove potrebno je koristiti nakon obroka jer bi ih hrana mogla isprati dok prolazi kroz usta.

Dobra apsorpcija u krv

Lijekovi poput onih za HIV trebaju hranu u želucu i općenito probavnom sistemu kako bi se dobro apsorbirali.

Lakša probava

Više vrsta lijekova se mora uzimati uz obrok jer pomažu u samoj probavi hrane. Dobar primjer su lijekovi za dijabetes koji se uzimaju oralno i kontroliraju nivo glukoze u krvi te enzimski suplementi koje koriste osobe s hroničnim bolestima gušterače.

Lijekovi koji se uzimaju na prazan želudac

Određene lijekove je potrebno piti na prazan želudac jer bi hrana i piće mogli utjecati na njihovu apsorpciju i samim tim smanjiti njihovo djelovanje. Osim što hrana i piće mogu smanjiti apsorpciju lijeka, mogu doći i u interakciju s lijekom. U tom slučaju količina aktivnih sastojaka lijeka u krvi može naglo pasti ili porasti do opasnih nivoa.

Određene namirnice mogu neutralizirati djelovanje lijeka, a to su namirnice poput grejpa, soka od brusnice, hrane bogate vitaminom K kao što je lisnato povrće te hrana poput banana koja je bogata kalijem. Kako biste izbjegli potencijalne reakcije između hrane, pića i lijeka, dobro proučite upute za svaki lijek koji uzimate te se raspitajte o njemu kod ljekara ili apotekara. Lijekovi koji se uzimaju na prazan želudac se piju jedan sat prije obroka ili dva sata nakon. 

Foto: Printscreen