Zašto sijedimo prije tridesetih: Starenje nije jedini razlog

sijede
Uobičajena prirodna pojava koja nastaje u određenim godinama.

 

Sijede vlasi su uobičajena prirodna pojava koja nastaje u određenim godinama, najčešće poslije tridesetih. To, uglavnom, većina povezuje sa starenjem, međutim, gubitak pigmenta u vlasima nije isključivo vezan za godine.

Sijeda kosa se može pojaviti i u dvadesetim, pa čak i ranije kod nekih… Kako je dr. Kirtli Parker-Džouns navela, i neke autoimune bolesti mogu da prouzrokuju pojavu prijevremenih sijedih. Stres, genetika, konzumiranje alkohola ili duhanski dim isto tako imaju veliku ulogu u ovom procesu.

 

I geni imaju ulogu

Ali kada možemo očekivati prve sijede? Odgovor zavisi od nekoliko faktora, što uključuje i neke navike. Ta pojava u velikoj mjeri zavisi od vaših gena. Istraživanja pokazuju da, kada napunite 30 godina, šanse da će se pojaviti prve sijede povećavaju se za 10 do 20 posto na svakih 10 godina. Ali starenje nije jedini razlog!

- Hemikalije koje mogu da se nađu u bojama za kosu ili proizvodima za ravnanje kose mogu oštetiti vlakna dlake i tako povećati šansu za pojavu sijedih - navodi Nilam Vaši, stručnjak za kosu.

 

Stres može biti okidač

Oksidativni stres isto može biti uzrok preranom starenju kose, manjak nutrijenata, upalni procesi i određeni lijekovi, navode stručnjaci. Bez obzira na rasu i spol, gotovo 23 posto ljudi će, kad napune 50 godina, imati sijede dlake u kosi. Također, stres igra veliku ulogu u tome!

Jedna studija pokazala je da se kod ispitanika koji su primijetili pojavu sijedih tokom stresnih životnih situacija taj proces zaustavio onda kada su promijenili svoje navike i razmišljanja. Tačnije, dlaci se vratila stara boja nakon nekoliko sedmica odmora i perioda bez stresa.

 

Uravnotežena prehrana

Prevencija, dakle, uključuje izbjegavanje stresnih situacija i uravnoteženu prehranu. Ako želite učiniti sve što možete, prestanite, na prvom mjestu, s pušenjem, ukoliko ste pušač, jer opće je poznato da duhanski dim ubrzava starenje. Od namirnica birajte proteine, cink, željezo i vitamin B12, ako želite da zaustavite i usporite starenje kose. Također, smanjite unos alkohola i kosu zaštitite od sunca, savjetuju stručnjaci.

Izvor: