Zašto spavanje na stomaku nije poželjno

spavanje
On je poručio svima koji pate od ovog zdravstvenog problema da izbjegavaju spavanje na desnoj strani.

 

Čut ćete razne teorije o spavanju i da određene poze nisu dobre za naše zdravlje. Po riječima stručnjaka, spavanje na stomaku nije poželjno, jer osim što izaziva pritisak na stomak, refluks kiselinu, opterećuje kičmu, glavu i vrat i to može dovesti do niza tegoba prema istraživanju klinike Majo.

 

Pogrešna tvrdnja

Doktor Karan Raj, koji je aktivan na TikToku, kaže da način na koji spavamo može biti ključan za naše zdravlje. On se oglasio na društvenoj mreži TikTok, nakon što se među influenserima raširila tvrdnja kako limunov sok pomaže kod refluksa kiseline. 

Da bi dokazao kako je ta tvrdnja pogrešna i da ljudi to ne pokušavaju, u snimku je iskoristio vodeni balon, koji je stavio na dno flaše i koji je bio okrenut naopačke, odnosno prema dole.

Kako je objasnio, balon ovdje predstavlja stomak, voda želudačnu kiselinu, a flaša mu je poslužila kao jednjak. Tu gdje se sastaju balon i flaša, ljekar je nazvao sfinkter jednjaka, koji je objasnio kao neku vrstu ventila koji se nalazi između jednjaka i želuca kako bi spriječio da se sadržaj vrati nazad. 

Objasnio je da je to upravo refluks kiseline, ono što izaziva gorušicu, a nekada i upali grla. Kod onih kod kojih je Sfinkter lavabiji sadržaj iz želuca će da se povuče.

- Stomak se prirodno savija na lijevoj strani, a želudac i njegov sadržaj se nalaze nešto niže. Ovo otežava vraćanje sadržaja u jednjak, što znači da ćete imati manje šanse za refluks kiseline. Ukoliko spavate na desnoj strani, stomak i njegov sadržaj se nalaze malo više od najnižeg dijela sfinktera i onda su šanse za refluks veći - objašnjava on.

 

Jedan jastuk

On je poručio svima koji pate od ovog zdravstvenog problema da izbjegavaju spavanje na desnoj strani, da izbjegavaju ravno ležanje, čak i spavanje samo sa jednim jastukom. Kako „HuffPost“ prenosi, doktor napominje da je i korištenje dva jastuka prihvatljivije, jer će podići vašu glavu tako da gravitacija ide u vašu korist.

 

VIDEO