Želite odgojiti uspješnu djecu? Istraživanje Harvarda: Dajte im kućanske poslove

H

Za mnoge uspješne roditelje ključna je zdrava ravnoteža između posla i privatnog života. Također, kako god definirali uspjeh, on je ključni čimbenik ukupne sreće i ispunjenja. Ali, postoji li način da pomognemo djeci da budu uspješnija?


Prema studiji s Harvarda, postoji. Istraživači su procijenili više od 700 odlikaša i pronašli snažnu vezu između obavljanja kućanskih poslova i kasnijeg profesionalnog uspjeha.

“Djeca koja se osjećaju uključenima u zajedničke odgovornosti i koja se osjećaju dijelom većeg ekosustava, imaju veći osjećaj vlastite vrijednosti. Također postaju sposobna vidjeti potrebe ljudi oko sebe, stoga su spremnija pomoći drugima”, napominju znanstvenici.

Još jedna prednost djece koja obavljaju kućanske poslove jest da su manje egocentrična te razvijaju bolju radnu etiku.


Vjerojatno je da će djeca koja rade kućne poslove biti sretnija u odrasloj dobi. Studija objavljena u Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics otkrila je da djeca koja počnu pomagati u malim zadacima do svoje četvrte ili pete godine imaju višu razinu samopouzdanja i samoučinkovitosti.

Dakle, više kućanskih poslova, u razumnim granicama, znači bolji, sretniji i uspješniji život u odrasloj dobi. Važno je samo kućanske poslove učiniti dijelom timskog rada, jer nitko nikad ne radi ništa što je uistinu vrijedno bez pomoći i podrške.