Zemlja ne zaboravlja čela koja na njoj sedždu čine

s

 

Život brzo prolazi, pa se čuvaj da te duga nada ne prevari, i čuvaj svoj jezik od grješnog govora.

 

Sve što se rodi mora i umrijeti, samo je Allah vječno živ i On ne umire. Nisu svi koji nose svilu prinčevi i nisu svi koji spavaju bez kreveta siromasi. Koliko je ispod svilenih ogrtača prezrenih ljudi, a koliko je siromaha koji su i bez kreveta prinčevi. Budimo društvo lijepih osobina, a ne društvo lijepih imena

Jednog dana djevojčica je sjedila uz svoju majku, prepričavajući joj svoje snove i maštanja, a zatim je ustala, okrenula se prema majci i rekla: ”Znaš majko, kad odrastem i udam se, ako mi Allah podari dvoje muške djece, jednom ću dati ime Omer ibnul-Hattab, a drugom Omer ibn Abdul-Aziz.” Majka se nasmijala, a zatim je rekla: ”Kćeri moja, a šta misliš, umjesto da obraćaš pažnju na imena, da malo više pažnje posvetiš odgoju i moralnim svojstvima svoje djece?” Kćerkica je zaprepašteno odgovorila: ”Ne razumijem te, majko!” Majka joj je rekla: ”Kćeri moja, kako je samo mnogo muslimana koji nose ime Omer, a kako je malo Omerovih svojstava i osobina kod njih. Imena ne mijenjaju društvo nego vrline i svojstva lijepog ahlaka. Daj svojoj djeci koje hoćeš muslimansko ime, ali ako zaista želiš da imaš Omera, onda moraš svoga sina učiti pobožnosti i pravednosti. Ako želiš da imaš Hatidžu, onda svoju kćerku moraš učiti čednosti, vjernosti, nježnosti i saosjećajnosti. Ako želiš imati Halida, onda svog sina moraš učiti hrabrosti i požrtvovanosti.”

Budimo zajednica vrlina i moralnih kvaliteta, a ne samo zajednica lijepih imena, jer ćemo tada biti u stanju izvršiti pozitivne promjene u društvu.

 

 

 

Izvor: