Svaka žena trebala bi redovito ići na ginekološke preglede. Evo što je sve bitno imati na umu

Jedno od posljednjih američkih istraživanja pokazalo je da polovica žena oklijeva otići ginekologu te na internetu provjeravaju simptome i same postavljaju „dijagnozu“.

To može imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Gotovo svi ginekološki problemi uspješno se liječe, ali je neophodno otići liječniku što prije.

1. Ne izbjegavajte briseve


Vaginalni i cervikalni brisevi ne otkrivaju rak, već promjene na stanicama grlića koje mogu ukazati na prekancerogene promjene. Istraživanja pokazuju da žene kojima je otkriven rak grlića maternice na preventivnom pregledu imaju 92 posto šanse za izliječenje, dok one koje se jave liječniku tek s pojavom simptoma imaju oko 60 posto šanse.

2. Testirajte se na HPV


Neke vrste ovog virusa povezane su s povećanim rizikom od raka grlića materice. Ukoliko bris pokaže neke abnormalnosti, pacijentica treba napraviti kolposkopiju, ispitivanje sluznice grlića maternice.

3. Brazilska depilacija je nepoželjna


Uklanjanje svih stidnih dlačica može izazvati brojne probleme – od urastanja dlačica kad počnu rasti, preko tamnjenja kože na tom području i veće sklonosti infekcijama. Zato ginekolozi ne preporučuju brazilsku depilaciju.

4. Smanjite težinu


Polovina slučajeva raka endometrija (stijenke maternice) povezana je s debljinom, tvrde znanstvenici. Masno tkivo povećava razinu estrogena, što utječe na porast rizika od ove vrste raka.

5. Gljivična ili bakterijska infekcija?


Ako osjećate svrbež u genitalnom predjelu, a ne prođe u roku od četiri dana od početka terapije za gljivičnu infekciju (najčešće kandidijazu), onda je vjerojatno u pitanju bakterijska infekcija. Ako je vaginalni iscjedak sivkast i neugodnog mirisa, u liječenje će gotovo sigurno morati biti uključeni antibiotici.

6. Provjerite imate li cistu


Mnoge žene bolove u trbuhu povezuju s upalom i cistom na jajniku. Bol povezana s cistom javlja se nisko u trbuhu, s jedne strane. Svakako treba otići i provjeriti, ali cista je najčešće bezopasna. Više od 10 posto žena ponekad dobije cistu na jajniku, ali se one lako liječe ili čak ne zahtijevaju tretman.

7. Promjene u menstrualnom ciklusu


Normalan ciklus traje od 21 do 35 dana, i javlja se u regularnim razmacima. Neuobičajena bol, prevelika dužina trajanja ciklusa i preobilno krvarenje mogu ukazivati na neki ginekološki problem i potrebno je otići liječniku.

8. Simptomi koje ne smijete ignorirati


Krvarenje nakon seksualnog odnosa je uvijek znak za uzbunu. U pitanju može biti endometrioza, čak i rak grlića maternice. Zato je ovaj problem uvijek neophodno provjeriti kod ginekologa - piše Ljepota&Zdravlje.hr.