Žene koje imaju troje ili četvero djece najsporije stare, tvrdi istraživanje

.
PREMA studiji objavljenoj 25. studenoga u časopisu Scientific Reports, rađanje manje od troje ili više od četvero djece ubrzava neke procese starenja nakon menopauze, čak i unatoč drugim čimbenicima poput dobi ili stila života.

No, ovaj je obrazac najizraženiji u krajnostima; to jest žene koje nemaju djecu i žene koje su imale sedmero djece u prosjeku stare brže od žena koje imaju jedno dijete ili njih petero. Znanstvenici sa Sveučilišta Penn State i Northwestern sveučilišta kažu da su očekivali ovakve rezultate jer je poznato da trudnoća i porođaj imaju pozitivne učinke na tijelo, ali nakon određenog trenutka takva iskustva mogu iscrpiti tijelo.

Za istraživanje su istraživači pregledali podatke prikupljene između 1999. i 2010. od 4418 sudionika. Željeli su vidjeti jesu li broj živorođene djece i činjenica je li žena ušla u menopauzu povezani s raznim mjerama biološkog starenja, uključujući procjene metaboličkog zdravlja, funkcije bubrega i jetre, anemije i određenih poremećaja te imunološke funkcije i upale.

Otkrili su da postoji krivulja u obliku slova "U" koja pokazuje odnos između broja živorođene djece i ubrzanog biološkog starenja, ali samo na načine vidljive nakon menopauze.

Waylon Hastings, jedan od autora studije i postdoktorski istraživač u Penn Stateu, rekao je za Insider da postoji nekoliko potencijalnih objašnjenja zašto žene koje nisu imale djece ili su ih imale manje od troje izgledaju slično u smislu bioloških biljega starenja kao i žene koje su imale puno djece.

Može biti da žene s osnovnim zdravstvenim stanjima, poput nasljednih bolesti, imaju manje šanse da će imati djecu, a vjerojatnije će doživjeti ubrzano starenje. Također je moguće da žene s manje djece ili bez njih imaju manje socijalnih kontakata i da su pod većim stresom od žena koje imaju troje ili četvero djece, rekao je Hastings.

Konačno, rekao je, moglo bi biti da su trudnoća i porođaj korisni za neke sustave, a štetni za druge.

No, važno je istaknuti kako je ovo istraživanje samo stvorilo široku sliku, ali nije dokazalo uzročno-posljedičnu vezu.

"Želio bih da [mame] shvate da su obrasci koje pokazujemo prosjeci za tisuće žena, a nisu nužno reprezentativni za sve žene i vjerojatno će se mijenjati kroz vrijeme i prostor", rekao je Hastings i dodao da su rezultati samo široka slika, ali ne ukazuje na to kako će trudnoća i porođaji dugoročno utjecati na tijelo bilo koje žene.