Znate li koja je najzdravija žitarica na svijetu?

Zob je jedna od najzdravijih žitarica na svijetu. Mi smo je neopravdano zanemarili, a naši preci su je redovno koristili. Zobena kaša kakvu mi danas poznajemo nije ni približno ona koju treba jesti. Prerađene kaše iz vrećice, a pune su ih police u prodavnicama, nisu zdrave. Najzdravije je kupiti zob u zrnu i napraviti kašu uz dodatke po izboru.

Prava domaća, zobena kaša je nevjerovatno hranjiva. Ova hrana od cijelog zrna može pomoći pri gubitku težine, obnavlja zalihe zdravog holesterola, pruža odličan izbor vlakana…

Evo zašto je dobro dan započeti zobenom kašom…

Podstiče rad crijeva 

Vlakna iz zobi čiste crijeva i podstiču zdravu probavu. Pomažu i poboljšavanju sveukupnog zdravlja gastrointestinalnog trakta tako što omogućavaju pokretljivost crijeva pa se hrana u njima zadržava upravo onoliko koliko je potrebno.

Podržava zdravlje srca 

Istraživanja dokazuju prednosti zobene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih bolesti kao što je koronarna bolest srca. Antioksidansi i zdrava vlakna prisutna u zobi čine je odličnim izborom za doručak svima koji trebaju smanjiti nibo lošeg holesterola.

Smanjuje rizik od raka debelog crijeva 

Provedena istraživanja u kojima su učestovala dva miliona Evropljana pokazala su da visok nivo dijetetskih vlakana može spriječiti razvoj raka debelog crijeva. Da biste izbjegli ovu opaku bolest, jedite što više zobene kaše.

Snižava krvni pritisak 

Jedno istraživanje pokazalo je da redovno konzumiranje zobene kaše za doručak može imati isti značaj kao i uzimanje lijekova za visok krvni tlak. No, ova je kaša ipak samo pomoćno sredstvo pri liječenju krvnog pritiska, a nikako nije lijek.

Reguliše nivo šećera u krvi 

Primarno razgradivo vlakno u zobi, poznato kao beta glukan, djelomično se otapa u vodi kad se proguta, formirajući gustu supstanciju u želucu koja ima vrlo korisna svojstva. Jedna od primarnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost snižavanja nivoa šećera u krvi i smanjenje rezistencije na inzulin kod oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Pomaže pri regulaciji tjelesne težine 

Osobe na dijeti imaju problem da stalno osjećaju glad, pa pribjegavaju nezdravim grickalicama. Zobena kaša stvara osjećaj sitosti duži dio dana, a organizam čisti od toksina. Ako za doručak pojedete kašu od kvalitetnog zobenog zrna, nećete biti gladni do ručka.

Način pripreme zobene kaše

Kupite zob u zrnu i preko noći potopite željenu količinu u čistu, hladnu vodu. Ujutro zob kuhajte 15 do 20 minuta dok se zrna potpuno ne raskuhaju (kao kod pripremanja pšenice). Dodajte sastojke po izboru i doručkujte zdravo.

Za slatki doručak preporučuje se dodati med i cimet, a ako želite i grožđice, dodajte ih u zob prethodnu veče.

Ovakvu zobenu kašu jedite mirne savjesti jer je to najzdraviji doručak koji možete sebi priuštiti.

Izvor: