Znate li šta je mačija trava i zašto je dobra za vašeg ljubimca

mačke
Iako ne djeluje na sve mačke, većina njih pokazuje interes i uzbuđenje oko ove biljke.

 

Mačija trava je biljka koja je poznata po svojim učincima na mačke. Iako ne djeluje na sve mačke, većina njih pokazuje interes i uzbuđenje oko ove biljke.

 

Hemijska supstanca

Biljka sadrži hemijsku supstancu koja se naziva nepetalakton te utječe na receptore u nosu mačaka i uzrokuje reakciju sličnu onoj koju uzrokuju feromoni.

Mačke reagiraju na nepetalakton trljanjem, lizanjem, grickanjem i valjanjem po biljci. Neki vlasnici koriste mačiju travu kao igračku, kako bi potakli mačke na aktivnost i smanjili im stres.

 

Povremeno korištenje

Može se kupiti u obliku suhih listića ili tečnog ekstrakta. Međutim, važno je napomenuti da ne bi trebala biti osnovni izvor zabave za mačke, već samo dodatak. Prekomjerno izlaganje mačke travi može dovesti do smanjenja učinkovitosti metvice, stoga se preporučuje samo povremeno korištenje, kako bi se održala njena privlačnost za mačke.

Postoji mali postotak mačaka koje ne pokazuju interes ili ne reagiraju na mačiju travu. Ova neosjetljivost može biti genetska ili individualna i varira od mačke do mačke.