Žvakanje žvake oslobađa od stresa, ali i dovodi do nadutosti

asd
Za žvakaćim gumama obično se posegne u trenucima stresa, gladi ili kada želimo da osvježimo dah. Ali, važno je da se ne preteruje jer mogu da izazovu i neke neželjene efekte.

Žvakaće gume u novije vreme najčešće ne sadrže šećer, ali to što je neki proizvod bez kalorija ili bez šećera ne znači i da je zdrav.

Pretjerano žvakanje može da poveća mišiće čeljusti

Stručnjaci podsjećaju da ova navika, ako je pretjerana, može da promijeni karakteristike lica. Na primjer, neko može dobiti četvrtastu liniju čeljusti. Osim toga, pretjerana upotreba mastikatornih mišića, odnosno mišića za žvakanje može da prouzrokuje glavobolju.

Žvakaće gume mogu da podstaknu na konzumiranje nezdrave hrane

Ako redovno žvaćete žvaku prije jela, vjerovatno biste radije pojeli nešto nezdravo. Barem je ovo pokazalo istraživanje sprovedeno 2013. godine. To je zato što mentol u žvakaćoj gumi dodaje gorčinu voćnim okusima, a neki ljudi mogu da pokušaju da suzbiju ukus konzumirajući nezdrave i lako dostupne alternative, poput hamburgera ili čipsa.

Vještački zaslađivači mogu da promijene crijevnu floru

Žvakaća guma bez šećera prilično je popularna među ljudima. Međutim, neka istraživanja kažu da ako takva guma sadrži vještačke zaslađivače, njena česta konzumacija zapravo može dovesti do disbioze crevne flore, odnosno do njenog poremećaja i podstaći bakterije koje su odgovorne za gojaznost, piše Bright Side.

Žvakaća guma bez šećera može da prouzrokuje nadutost

Žvakanje žvakaćih guma može dovesti do gutanja viška vazduha što može da prouzrokuje bolove u trbuhu i nadutost.

Izvor: