Radnici zeničkog ArcelorMittala i danas dva sata protestiraju pred zgradom uprave

.

Predsjednik tog sindikata Rašid Fetić kazao je da od menadžmenta nisu dobili nikakav odgovor ni nakon jučerašnjeg protesta

Samostalni sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica, drugi dan uzastopno, organizirao je dvosatni protest ispred zgrade uprave preduzeća zbog umanjenja novembarske plaće dijelu radnika koji su 20. novembra stupili u generalni štrajk.

 

 

 

Predsjednik tog sindikata Rašid Fetić kazao je da od menadžmenta nisu dobili nikakav odgovor ni nakon jučerašnjeg protesta.

"Nikakvog dogovora nije bilo"

- Nikakvog odgovara nije bilo, ali mi smo, kao što vidite, odlučni nastaviti proteste sve dok se ne isplati puni iznos novembarske plaće ljudima koji su u generalnom štrajku, kao i dok ne dobijemo potvrdu da će dobiti puni iznos plaće za decembar - kazao je Ferić.

Isplata punog iznosa plaća za mjesece u kojima se odvija štrajk, kazao je, uslov je svih uslova za eventualno ponovno razmatranje ponude kompanije za potpis novog pojedinačnog kolektivnog ugovora, koji je istekao još 31. maja.

 

Nova ponuda predviđa povećanje vrijednosti naknade za topli obrok sa sadašnjih 5 KM na 7,5 KM (prethodna ponuda bila je povećanje na 6,5 KM), zatim isplatu regresa te isplatu „bajramluka“, umjesto u poklonima, u novčanom iznosu od 100 KM.

Kompanija je ponudila i jednokratnu isplatu svim radnicima u iznosu dva posto godišnje plaće, a što bi bilo isplaćeno odmah po sklapanju dogovora o novom kolektivnom ugovoru. Ponuda sadrži i isplatu bonusa, odnosno varijabilnog dijela plaće temeljenog na rezultatima dobiti kompanije prema utvrđenoj šemi.

Radi nekoliko odjela

- Mi smo već izgubili, samo za 10 dana štrajka u mjesecu novembru, u prosjeku više od 500 KM po radniku pa nam tih oko 300 KM, koliko bi nam jednokratno isplatili, ne znači ništa.

Naravno, ostajemo i dalje otvoreni za razgovore i pregovore, čim nas pozovu - kaže Fetić.

U periodu dok traje štrajk, rade departmenti Energetika i Koksara te zaposleni u Direkciji, dok je arbtražom predviđeno da rade damo 562, od oko 2.200 radnika tog preduzeća.

Međutim, raznim pritiscima, kazao je Fetić, iz kompanije su uspjeli "privoliti" još nekoliko radnika da potpišu izjavu da odustaju od štrajka.