Rusija udvostručila zaradu od nafte i gasa

.
Ruski prihodi od nafte i gasa su se više nego udvostručili na 1,635 biliona rubalja (17,63 milijarde dolara) u oktobru mjesecu, sa 739,9 milijardi rubalja u septembru, pokazuju podaci ministarstva finansija, a sve zahvaljujući cikličnom rastu poreza na dobit.

Prodaja nafte i gasa, koja je do sada iznosila više od 28% ukupnih prihoda ruskog budžeta u ovoj godini, takođe je porasla za 27,5% u odnosu na oktobar 2022. jer vlada nije platila takozvanu amortizaciju rafinerijama nafte, prenosi Reuters.

Ukidanje plaćanja amortizera, koje su kasnije ponovo implementirane, doprinijelo je nestašici goriva što je primoralo vladu da uvede zabranu izvoza goriva 21. septembra. Zabrana je od tada ublažena.

Prihodi od nafte i gasa i dalje su u periodu januar-oktobar u odnosu na prethodnu godinu smanjeni za 26,3% na 7.211 biliona rubalja.

Prihodi Rusije od energenata smanjeni su zapadnim sankcijama, poput ograničenja cijena i embarga na izvoz nafte iz mora, te zatvaranjem gasovoda Sjeverni tok prema Europi, koji su dignuti u zrak u septembru 2022. Istražitelji tek treba da utvrde ko je bio odgovoran za eksploziju.

Ministarstvo finansija planiralo je pad prihoda od nafte i gasa za 23% ove godine na 8,86 triliona rubalja. Očekuje se budžetski deficit od skoro 3 triliona rubalja, ili 1,8% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

(1$ = 92,7500 rubalja)