22. izbor najboljeg sportiste BiH: Lana Pudar i Džanan Musa obilježili 2022. godinu

.
Ovo je samo jedna više motivacija za mene da nastavim raditi, rekao je Džanan

Bosna i Hercegovina je po 22. put dobila najbolje sportiste, a godinu na izmaku obilježili su plivačica Lana Pudar i košarkaš Džanan Musa koji su krunisani na završnoj manifestaciji Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH.

 

Vrhunski rezultati

Žiri 22. izbora najboljeg sportiste BiH jednoglasno je odlučio da ovogodišnji laureati budu Lana Pudar i Džanan Musa koji su iza sebe imali nezaboravnu godinu. Ove godine žirijem je predsjedavao proslavljeni fudbaler Nikola Nikić koji je zajedno s ostatkom žirija imao težak posao.

Lana Pudar je i ove godine pisala historiju bh. sporta i plivanja. Mostarka je ostvarila najveći uspjeh karijere pošto je u disciplini 200 metara delfin osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u vodenim sportovima koje se održalo u Rimu. Na istom EP osvojila je i bronzu u disciplini 100 metara delfin. 

Postala je i dvostruka juniorska prvakinja Evrope na 50 i 200 metara delfin, te viceprvakinja na 100 metara, a donijela je i historijske medalje za BiH s Mediteranskih igara, gdje je bila zlatna na 100 i 200 metara. Također imala je zapažene nastupe na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Melburnu, gdje je osvojila 5. mjesto (200 metara delfin).

U najužoj konkurenciji bile su još i odbojkašica Dajana Bošković i biciklistkinja Lejla Njemčević.

Prvi trofej

Džanan Musa se ove godine vratio na velika vrata. Fenomenalnu sezonu u dresu Beogana krunisao je nagradom za najkorisnijeg igrača španske ACB košarkaške lige, najkvalitetnije lige u Evropi. Odigrao je fenomenalno u dresu BiH na Evropskom prvenstvu na kojem je prosječno bilježio 21,4 poena. Zatim je uslijedio potpis za slavni Real, s kojim je već osvojio prvi trofej, Superkup Španije. Već u dva navrata proglašen je za MVP kola Euorolige i trenutno je jedan od najboljih košarkaša Eurolige.

Prije svega želio bih da iskažem žal što nisam mogao da prisustvujem ovoj sjajnoj dodjeli nagrade, ali koristim ovako priliku da zahvalim svima koji su učesvovali u ovom izboru. Želim se zahvaliti “Nezavisnim novinama” na izboru i ove sjajne nagrade. Bio sam na dodjeli ove nagrade prije nekoliko godina za najperspektivnijeg sportistu BiH, ali evo sad je došao red na mene da dobijem nagradu za najboljeg sportistu. 

Želim da zahvalim svim Bosancima i Hercegovcima na podršci, kao i svojoj porodici koja mi pruža nevjerovatnu podršku. Ovo je samo jedna više motivacija za mene da nastavim raditi. Nadam se da ćemo se vidjeti uskoro - poručio je iz Madrida laureat za 2022. godinu.

Među tri najbolja sportaša našli su se i fudbaler Nemanja Bilbija i tekvondoista Nedžad Husić.

Tradicionalno su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponijela je ženska odbojkaška reprezentacija BiH koja je drugi put uzastopno izborila nastup na Evropskom prvenstvu, a igrala je i elitnu CEV Zlatnu ligu. Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Gorana Grahovca, glavnog trenera fenomenalne Lane Pudar.

Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su biciklistkinja Dragana Matić i karatista Luka Pejić. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, koja je pripala Nihadu Selimoviću, prvom čovjeku Košarkaškog kluba Spars. Žiri je nagradu za fer-plej i sportskog uzora dodijelio sutkinji Merimi Tanović-Čamo.

Nagrade za životno djelo

Nagrade za životno djelo dodijeljene su proslavljenom fudbaleru Željezničara Miši Smajloviću, neprevaziđenom košarkaškom stručnjaku Bogdanu Tanjeviću, te posthumno Zlatanu Saračeviću, rukometnoj legendi, i Muhamedu Mujiću, simbolu FK Velež. Nagrada za najbolju ekipu u sportu osoba s invaliditetom pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, dok je priznanje najboljeg sportiste za osobe s invaliditetom pripalo kapitenu odbojkaške reprezentacije BiH Sabahudinu Delaliću.

Srca čitalaca “Nezavisnih novina” i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je fudbaler Nemanja Bilbija koji je rušio rekorde Premijer lige BiH.

 

Foto:Avaz