AIK prodaje kristale DNK bivšeg Bayernovog igrača za 340 eura

Švedski nogometni klub AIK odlučio je ove godine navijačima dati priliku za kupovinu originalnog poklona budući da je u prodaju pustio kristalizovani DNK klupske legende Nils-Erica Johanssona.

AIK-ova legenda je igrala i za Bayern u svojoj karijeri, a u 39. godini života proteklog februara morao se penzionisati zbog problema sa srcem.

"Ovo je kao Jurski park. Za 500 godina moglo bi puno Johanssona kročiti zemljom, ko zna", našalio se Šveđanin.

Potom je objasnio kako se ne može kupiti 100 posto njegovog DNK, već 99.

"Taj jedan posto je bitan jer tako zadržavam prava na vlastiti genetski kod. Tako da niko neće moći podmetnuti moje stanica na mjesto zločina jer će se vidjeti da mi ne odgovaraju u potpunosti. A ako me poželite klonirati, dobit ćete igrača kojem je jača desna noga, umjesto lijeve. Uglavnom, na ovaj način navijači mogu ponijeti dio svog omiljenog igrača kući i biti sigurni da će suvenir vrijediti najmanje 500 godina. Malo me prestrašila ova ideja u početku, ali sada me zabavlja, pogotovo jer su reakcije navijača pozitivne", rekao je Johansson.

Inače, AIK je napravio 371 paket kristalizovanog DNK Johanssona prema broju mečeva koji je odigrao za klub, a cijena je 3.499 kruna, odnosno 340 eura.