Ajaks uvjerljiv protiv AEK-a, Hofenhajm bez Bičakčiča remizirao s Šahtarom

U prvom kolu grupe E Lige prvaka Ajaks je pobijedio AEK 3:0. U prvih petnaestak minuta meča nije bilo uzbuđenja, i uglavnom se igralo na sredini terena.

Ekipa Ajaksa je imala veći posjed lopte, ali bez pravih prilika. Prvi šut u okvir gola uputio je igrač Ajaksa Hakim Zijeh (Ziyech) i to u 33. minuti, ali je njegov dalekometni pokušaj odbranio golman gostiju. Do kraja prvog dijela, nije bilo apsolutno nikakvih prilika pa su tako mreže mirovale. 

Drugo poluvrijeme nije moglo bolje početi za domaće pošto je u 46. minuti Nikolas Tagliafiko (Nicolas Tagliafico) prihvatio loptu i niskim udarcem savladao golmana gostiju koji je bio bespomoćan. Isti igrač je u 58. minuti pokušao glavom ugroziti gol gostiju, no njegov udarac je fenomenalno odbranio golman Vasilios Barkaš (Barkas). U 67. minuti Doni van de Bek (Donny van de Beek) je postigao gol, no sudija je svirao ofsajd pa je gol poništen. Ajaks je povećao vodstvo u 77. minuti kada je Doni van de Bek odlično šutirao poslavši loptu pod prečku za 2:0. Konačnih 3:0 postavio je svojim drugim golom Tagliafiko u drugoj minuti sudijske nadoknade. 

Pored ove utakmice, u grupi F Šahtar i Hofenhajm su remizirali 2:2. Bh. reprezentativac Ermin Bičakčič zbog povrede nije bio u rosteru njemačkog tima.

Hofenhajm je do ranog vodstva došao već u 6. minuti susreta kada je Florian Grilič (Grillitsch) majstorski lobirao golmana domaćih za 0:1. Deset minuta kasnije, Adam Šalai  (Szalai) je  bio u odličnoj šansi u petercu, ali mu je golman domaćih sjajno odbranio udarac. Šahtar je do izjednačenja došao u 27. minuti meča kada je Ismaili (Ismaily) nakon sjajnog solo prodora matirao golmana Hofenhajma Baumana (Baumann).  Njemački tim je do novog vodstva došao u 39. minuti kada je Havard Nordvajt (Nordtveit) pratio centaršut iz kornera i precizno glavom pogodio u lijeve rašlje, pored nemoćnog golmana Šahtara za 2:1 i rezultat prvog poluvremena.

U 50. minuti Andrej Kramarić je primio nisku loptu na rubu šestnaesterca i uputio dobar udarac u donji desni ugao, ali je golman Šahtara refleksnom odbranom spriječio njegov pokušaj. U 61. minuti Ismaili je šutirao, međutim lopta je otišla lijevo od gola. Šahtar je do izdjednačenja došao u 81. minuti kada je Majkon (Maycon) pokupio dodavanje i bez oklijevanja šutirao i poslao loptu u donji desni ugao golmana gostiju iz Njemačke. 

 

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore