Ajla Bajrić: Bila bi mi čast braniti boje Bosne i Hercegovine

ajla
BiH je bogata mladim i talentovanim rukometašicama koje igraju širom Evrope. Jedna od njih je i 16-godišnja, Ajla Bajrić, koja nastupa u Austriji za HIB Graz.

Graz je među boljim ekipama u Austriji. Ove sezone su igrale Challenge Cup, a pored seniroske ekipe imaju i malđe selekcije za koje Ajla također Nastupa.

Ajla Bajrić igra pozicji desnog i lijevog beka. Pruža briljantne partije u U16 i 1U8 timu Graza, a u rosteru je i prve ekipe.

Porijeklom je iz Bosanskog Novog, a u razgovoru za Sportske.ba govorila je o svojoj rukomentoj karijeri, ambicijama, ciljevima, reprezentaciji…

“Sa rukometom sam se počela baviti u četvrtom razredu osnovne škole u sklopu sa slobodnih aktivnosti”, rekla je Ajla na početku razgovora za Sportske.ba, a zatim dodala:

“Zadovoljna jesam, ali naravno da želim više i pokušavam trenirajuci da dostignem još više. Momentalno igram za juniorke do 16 i 18 godina- republičku Liga (Steiermark) i saveznu ligu (Austrije) za juniorke do 18 godina, također sam u kadru prve ekipe (seniorke) koje igraju u prvoj austrijskoj ligi.”

Ova mlada rukometašica ima jasne ambicije u daljem rukometnom putu.

“Cilj mi je što više minutaže u prvoj ligi, a poslije kada skupim iskustva zaigrati i u nekoj jačoj rukometnoj ligi kao naprimjer u Njemačkoj Bundesligi.”

Igranje za reprezentaciju BiH bila bi joj velika čast.

“Koji mladi sportaš ne sanja o tome da iziđe na teren u državnom dresu, naravno da bi prihvatila eventualni, bila bi mi čast „braniti boje“ Bosne i Hercegovine.”

Ima i svoje sprotske uzore.

“Ima ih mnogo: Moj otac, zatim Ibrahimović, Amorim, Duvnjak, Karabatić. Svi su oni proizvod talenta i napornog rada i jake volje jer sport nije samo ’60 (’90) minuta dok traje igra, to je mnogo više.”

Pored rukometa, Ajla je i uspješna na obrazovnom polju, a trenutno je treći razred Sportske gimnazije. Rođena je u Grazu 20. marta 2003. godine, gdje i trenutno živi.