Ako završe u baražu Zmajevi već znaju u kojem šeširu će biti prilikom žrijeba za EP

Porazima od Italije i Finske Bosna i Hercegovina je sebi zakomplikovala odlazak na Evropsko prvenstvo.

U kvalifikacionoj grupi J Zmajevi sa četiri boda zauzimaju peto mjesto, vodeća je Italija koja ima 12 bodova, Finska je osvojila devet, Armenija šest, Grčka četiri, a Lihtenštajn je bez bodova.

Do kraja kvalifikacija naš nacionalni tim će odigrati još šest utakmica, ali uzimajući u obzir raspored i bodovni zaostatak veoma je izvjesno da će bh. reprezentacija put na EURO tražiti kroz baraž.

Žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo bit će održan 30. novembra u Bukureštu, dakle prije nego što se odigra baraž koji je na programu u martu 2020. godine, prenosi sportsport.ba.

UEFA je već ranije odredila kriterije po kojim će se određivati jakosne skupine, a učesnici baraža će se naći u četvrtom šeširu što znači da bi u slučaju plasmana na EP Bosna i Hercegovina mogla završiti u veoma teškoj grupi.

Na EURO će nastupiti 24 selekcije. Njih 20 će plasman izboriti kroz kvalifikacije, a preostale četiri kroz razigravanje.

Određivanje jakosnih grupa će se vršiti po poziciji na tabeli u kvalifikacijama, a zatim po broju osvojenih bodova, gol-razlici, broju postignutih golova, itd.

Evropsko prvenstvo će se igrati u 12 različitih zemalja, a niti jedan "domaćin" nije osigurao direktan plasman na završni turnir najboljih selekcija Starog kontinenta.