Američka zvijezda zatočena u Rusiji: Dugo neće vidjeti svjetlost dana, porodica u očaju

.
Prijeti joj 10 godina zatvora

 

Ruska policija uhapsila je sredinom februara na aerodromu u Moskvi reprezentativku Sjedinjenih Američkih Država u košarci Brittney Griner.

Ova 31-godišnjakinja je uhapšena zbog navodnog posjedovanja narkotičkih sredstava i nalazi se iza rešetaka, te joj prijeti zatvorska kazna do 10 godina.

"U februaru 2022. godine američka državljanka je dolazeći iz New Yorka prolazila kroz aerodromsku kontrolu, te joj je pas pronašao tragove droge u prtljagu", saopštili su iz ruske carine prije nekoliko sedmica.

 

 

Naravno, SAD smatraju da je ovo politička akcija ruskih vlasti zbog trenutne napetosti između ovih zemalja nakon što je Rusija izvršila napad na Ukrajinu.

Dok je porodica u očaju iz Rusije stižu vijesti da će sjajna košarkašica ostati u pritvoru barem do 19. maja, jer joj je produžen pritvor.

Novinarka Tamryn Spruill koja piše knjigu o WNBA ligi i Griner tvrdi da bi čitav svijet bio na nogama da je uhapšena neka NBA zvijezda.

"Da je NBA igrač i da je takav kalibar kao što je ona, ova vijest bi vila na naslovnicama svih svjetskih medija. Ovako nije", rekla je ona.

Brittney će ostati iza rešetaka i vidjet ćemo kakva će biti njena sudbina u narednim mjesecima. Za sada joj se ne piše dobro.

Ova 31-godišnjakinja već osam sezona nastupa za ruski UMMC Ekaterinburg, uz uporedno igranje WNBA lige za Phoenix Mercury.

206 centimetara visoka Amerikanka je velika WNBA zvijezda. Sedam puta je igrala na All Star meču i ima jednu titulu prvaka najjače lige svijeta.