Američki pedijatri: Kako bismo zaštitili djecu od duhana, trebamo prestati pušiti

.
Iako su stope pušenja odraslih u SAD-u na najnižim zabilježenim razinama, mora se učiniti više kako bi se djeca spriječila u korištenju duhana, istaknuto je u izjavi Američke pedijatrijske akademije (AAP). Ova izjava, objavljena u ponedjeljak, prvo je ažuriranje akademijine duhanske politike od 2015. godine. Temelji se na novijoj znanosti i bolje odražava koliko djece sada koristi e-cigarete jer na tržište dolazi sve više proizvoda prilagođenih djeci, piše CNN.

 

Izjavu AAP-a kreirali su stručni pedijatri kako bi pomogli nadležnima da osmisle učinkovitiju javnozdravstvenu politiku i uputili liječnike o tome kako zaštititi djecu - u ovom slučaju - od duhana. Istraživači već generacijama govore Amerikancima da su duhanski proizvodi loši za njih, a ipak gotovo 200 američke djece počne pušiti svaki dan, prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Upotreba duhana u SAD-u vodeći je uzrok smrti koja se može spriječiti.

Stope djece koja koriste e-cigarete su visoke, ističe AAP, a upotreba nargila i cigara nije opala. Međutim, napominju pedijatri, pušenje tradicionalnih cigareta se s godinama smanjilo. Točnije, 2022. godine gotovo 5% učenika viših razreda osnovne škole i oko 17% srednjoškolaca prijavilo je neki oblik trenutne upotrebe duhana. 2021. oko 11% učenika viših razreda osnovne škole i 34% srednjoškolaca reklo je da je nekada probalo duhan. Ove "stope pokušaja" su važne jer je većina odraslih pušača počela pušiti u ranoj dobi. A stope pušenja ostaju neproporcionalno visoke u određenim zajednicama, uključujući crnačke, hispanoameričke, indijanske, starosjedilačke na Aljasci i LGBTQ+.

Razgovor o duhanu treba početi u dobi od 11 ili 12 godina

U ažuriranoj izjavi AAP nastavlja poticati pedijatre na provjeru upotrebe duhana kao dio redovitih pregleda djeteta. Razgovor o duhanu trebao bi početi najkasnije u dobi od 11 ili 12 godina, stoji u izvješću.

Djecu koja žele prestati pušiti pedijatri bi trebali uputiti na bihevioralne intervencije poput savjetovanja ili propisati nadomjesnu nikotinsku terapiju, koja se pokazala učinkovitom kod djece koja imaju umjerenu ili tešku ovisnost o duhanu. Ta se praksa tijekom godina promijenila, ističe dr. Susan Walley, koautorica izjave AAP-a. Na medicinskom fakultetu, rekla je Walley, njezini profesori nisu puno govorili o pušenju osim što su govorili ljudima da prestanu.

"Sada znamo da je to ovisnost i kronična medicinska bolest. Reći nekome da samo prestane bilo bi kao reći nekome tko je dijabetičar da samo treba razmišljati o poboljšanju razine šećera u krvi. Toliko smo toga naučili", rekla je Walley, pedijatrica iz Children's Nationala u Washingtonu.

40% djece izloženo je pasivnom pušenju

Novo izvješće napominje da djecu koja puše ne treba poticati da koriste e-cigarete kao alternativu. Neki stručnjaci tvrde da su e-cigarete dobar alat za prestanak pušenja, ali AAP kaže da za takvo što nema dokaza.

Na pregledu bi pedijatri također trebali pitati skrbnike o njihovim pušačkim navikama i dati preporuke. Gotovo 40% djece redovito je izloženo pasivnom pušenju, ističe AAP, a pušenje skrbnika najveći je razlog zašto su djeca izložena pasivnom pušenju.

Kod djece pasivno pušenje može dovesti do respiratornih infekcija i infekcija uha te napadaja astme. Od 1964. više od 2.5 milijuna nepušača koji nisu pušili umrlo je od zdravstvenih problema uzrokovanih izlaganjem pasivnom pušenju, pokazuju podaci CDC-a. AAP poziva američku Upravu za hranu i lijekove (FDA) da bolje regulira sve duhanske i nikotinske proizvode, a američku vladu da financira posebne programe prevencije, pregleda i liječenja za djecu.

Pedijatri pozivaju na podizanje cijena duhanskih proizvoda

Unatoč prihodu od gotovo 27 milijardi dolara od duhanske nagodbe i poreza na duhan ove godine, državni programi osmišljeni kako bi spriječili djecu da koriste duhanske proizvode i pomogli ljudima da prestanu pušiti su manjkavi, smatra Kampanja za djecu bez duhana. AAP preporučuje podizanje cijena duhanskih proizvoda jer više cijene mogu djelovati kao odvraćanje za mlade korisnike.

Studije su pokazale da se porezi također smatraju jednim od najučinkovitijih načina za smanjenje pušenja, osobito među djecom. Međutim, američki Kongres nije povisio federalne poreze na duhan već 14 godina. Federalni porez na cigarete ostaje 1.01 dolar po kutiji, a porezi se razlikuju za ostale duhanske proizvode. Ni jedna savezna država nije povećala svoje poreze na cigarete 2022. godine.

Izjava AAP-a o duhanu preporučuje potpunu zabranu okusa, uključujući mentol. U travnju je FDA predložila ukidanje dvaju duhanskih proizvoda popularnih kod djece: cigara s okusom i cigareta s mentolom. Ali mogle bi proći godine prije nego što to postane stvarnost, jer čak i ako se to pravilo donese ove godine, proizvođači će vjerojatno pokrenuti tužbe kako ne bi stupilo na snagu.

Duhanske kompanije već dugo koriste mentol za prikrivanje neugodnih okusa svojih proizvoda. Studije pokazuju da to čini proizvode privlačnijim novim korisnicima i otežava ljudima prestanak pušenja. Duhanske kompanije također često uvode proizvode s okusima u jednokratne vape proizvode prikladne za djecu u okusima, poput plave maline i kisele jabuke.

"Prodaja duhanskih proizvoda je eksplodirala"

"Nažalost, oni također imaju vrlo visoke razine nikotina. Prodaja duhanskih proizvoda je eksplodirala. Dijelom zbog manjkavih propisa, a sada su tu i novi oralni nikotinski proizvodi koji, nažalost, postaju vrlo popularni među našim mladima", rekla je Walley.

Walley je optimistična da više djece može prestati pušiti ili uopće ne početi, ali zna da pedijatri imaju posla preko glave, na temelju onoga što joj njezini sinovi govore o školi.

"Roditelj sam trojice dječaka i razočarana sam kad čujem od svojih sinova da ne žele ići na zahod jer se tamo puši. To što su djeca toliko ovisna da se moraju šuljati u toalete ili koriste vape u razredima, pokazuje da je ovo doista javnozdravstvena kriza", kaže Walley i dodaje: "Mi u AAP-u želimo da ljudi zapamte kako je ovo jedna od stvari koje se najviše mogu mijenjati u smislu društvenih determinanti zdravlja. Mnoge društvene determinante zdravlja zaista ne možemo kontrolirati, ali možemo učiniti nešto u vezi s tim hoćete li pušiti ili ćete početi koristiti duhan".