ANALIZA – Dvoličnost UEFA-e

UEFA je pokrenula disciplinsku istragu zbog salutiranja reprezentativaca Turske nakon pogodaka na nedavnim utakmicama protiv Albanije i Francuske i tako pokazala svoju dvoličnost jer joj takvi slučajevi ranije nisu smetali na stadionima širom Evrope
Image

UEFA je istragu pokrenula uz obrazloženje da salutiranje turskih fudbalera može sadržavati elemente političke provokacije. Prvi takav slučaj dogodio se na meču Turske i Albanije, a zvaničnik UEFA-e Philip Townsend je nakon tog meča za AA kazao da UEFA nije komentirala način proslave gola. Postavlja se pitanje zašto je UEFA reagirala tek nakon što su turski reprezentativci salutiranje ponovili nakon postignutog gola Francuskoj.

Očito je da je na odluku UEFA-e o pokretanju istrage značaj uticaj imala evropska politika koja vodi kampanju protiv operacije “Izvor mira“ koju turske snage provode na sjeveroistoku Sirije i to u skladu sa odredbom Povelje Ujedinjenih nacija o samoodbrani i u skladu sa rezolucijama Vijeća sigurnosti o borbi protiv terorizma.

Neposredno prije UEFA-inog saopćenja o pokretanju istrage, francuska ministrica sporta Roxana Maracineanu je na društvenim mrežama napisala da salutiranje turskih fudbalera nakon postignutog gola Kaana Ayhana nije u skladu sa duhom sporta i pozvala je UEFA-u da reagira na gest kojim su turski vojnici pozdravili turske vojnike koji učestvuju u važnoj antiterorističkoj operaciji na sjeveru Sirije.

Uporedo s tim, i evropski mediji su huškaškim i provokativnim tekstovima o salutiranju turskih fudbalera također izvršili pritisak na UEFA-u da pokrene istragu.

U skandaloznom saopćenju UEFA je navela da je pokrenuta istraga o salutiranju turskih fudbalera nakon postignutih golova na obje utakmice, ali nije pojašnjeno zašto je reakcija uslijedila tek nakon meča u Francuskoj, a izostala nakon meča koji je Turska dva dana ranije igrala protiv Albanije.

Proslave golova na fudbalskim mečevima salutiranjem nisu novina jer su brojne fudbalske zvijezde to činile na mečevima elitnih liga, poput španske La lige, engleske Premijer lige i njemačke Bundeslige.

Te scene sa najvećih evropskih stadiona su u više navrata ponavljane u televizijskim programima, a fotografije su se našle i u štampanim medijima. Evropski mediji u tome nisu vidjeli ništa sporno i nisu kritizirali fudbalere, a u slučaju salutiranja turskih fudbalera francuska režija meča je u potpunosti cenzurisala iz programa.

UEFA je kazala da je “moguće“ da je gest turskih fudbalera sadržavao provokativne elemente i da je za istragu angažiran inspektor Etičkog i disciplinskog odjela.

I reprezentativac Francuske Antoine Griezmann je salutirao na finalu Svjetskog fudbalskog prvenstva prošle godine u Rusiji, ali to u Parizu tada nije tretirano kao nesportski gest.

Političkom provokacijom nije tretirano to što je Griezman salutirao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu tokom ceremonije koja je održana po završetku mundijala u Rusiji.

Griezman je salutiranje ponovio i tokom prijema u Jelisejskoj palati, ali to ni tada nikome nije smetalo u Francuskoj, Baš suprotno, evropski mediji su to okarakterizirali kao lijep gest i odavanje počasti predsjedniku države.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji bilo je još salutiranja fudbalera. Na među između Njemačke i Južne Koreje u Kazanu je Hong Chul salutirao cijelim tokom intoniranja južnokorejske himne.

I ponajbolji fudbaler svijeta Cristiano Ronaldo je u vrijeme igranja za Real Madrid u društvu saigrača Marcella golove proslavljao vojničkim salutiranjem.

Hrvatski golgeter Mario Mandžukić je također jedno vrijeme golove u dresu njemačkog Bayerna iz Minhena proslavljao salutiranjem.

Thierry Henry i Samuel Eto’o su također salutirali nakon gola koji su postigli za Barcelonu u meču Lige prvaka kojeg su igrali protiv Bayerna.

Fudbaler iz Togoa Emmanuel Adebayor je salutiranjem proslavljao golove koje je postizao za tim Tottenhama u periodu kada je njegova domovina grcala u političkoj i sigurnosnoj krizi.

Dvoličnost UEFA nije pokazala samo u ovom slučaju istrage o salutiranju turskih fudbalera.

Meč između Ostersundsa i Galatasaraya u Švedskoj je privremeno prekinut nakon što su na teren utrčale dvije osobe s posterom lidera terorističke organizacije PKK Abdullaha Ocalana.

Ocalanovi posteri i platna sa simbolima terorističke organizacije PKK vijorili su se i na tribinama stadiona u Švicarskoj za vrijeme meča između Ciriha i Osmanlispora. Redari na tribinama nisu reagirali na te provokacije.

Fudbalski mečevi turskih ekipa na gostovanjima širom Evrope su u još nekoliko navrata prekidani zbog utrčavanja na teret pristalica terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i SAD-u.

Organizatori mečeva su za te propuste i sramote dobili štura upozorenja i male novčane kazne.