Apsolutni šok u cijelom svijetu: Ništa više neće biti isto u MMA sportu

.
Legendarni dagestanski borac Khabib Nurmagomedov (34) odlučio se potpuno povući iz MMA sporta. Odriče se posla treninga i vođenja promocije (EFC), te će se potpuno posvetiti porodici.

 

Legendarni Khabib Nurmagomedov odlučio se potpuno povući iz MMA sporta. Čuveni borac imao je u prethodne dvije godine ulogu trenera svojih rođaka i prijatelja, te je vodio vlastitu MMA promociju (EFC).

Međutim, očigledno se The Eagle zasitio svega. Ruski mediji javljaju da se Khabib odlučio potpuno povući iz MMA svijeta i s ovim procesom je već počeo.

Postojale su informacije kako se Khabib oprašta od MMA kako bi se posvetio politici. To međutim nije tačno, a razlog što definitivno napušta sport je porodica.

Dagestanska mašina želi se posvetiti porodici od koje je godinama zbog borbi i brojnih putovanja konstantno bio odvojen. Sada se želi posvetiti ženi i djeci i uživati s njima.

Khabib bi zvaničnu odluku trebao saopštiti u narednim danima i vjerovatno će mu borba Islama Makhacheva protiv Alexandera Volkanovskog biti posljednja koju će voditi kao trener.

Čuveni Dagestanac jedan je od najdominantnijih boraca koji su se ikada pojavili u MMA svijetu i jedan je od rijetkih koji u borbama nisu pretrpili nikakvu značajnu štetu.

The Eagle je u profesionalnoj karijeri odradio 29 borbi, svih 29 je pobijedio, a oprostio se u oktobru 2020. godine nakon pobjede nad Justinom Gaethjeom.

Potom je započeo trenersku karijeru, te je osnovao vlastitu MMA promociju Eagle Fighting Championship. Išlo mu je dosta dobro, ali očigledno da je došlo do zasićenja.

Zbog brojnih putovanja ispaštala je porodica. Malo je vremena provodio sa suprugom i djecom, pa je odlučio ostaviti sve kako bi se samo njima posvetio.

Novca ima dovoljno da živi mirno. 'Težak' je oko 40 miliona dolara, ali ima i brojne biznise koji će mu omogućiti finu zaradu u budućnosti i apsolutno ne mora ništa da radi.

Nestvarna priča o Khabibu: "Mislite da je bio zvijer? Taj čovjek je tek sad čudovište"

Khabib Nurmagomedov smatra se jednim od najvećih MMA boraca svih vremena. Ipak, zbog smrti oca i obećanja majci da se više neće boriti, odlučio je završiti karijeru u oktobru 2020. godine nakon pobjede nad Justinom Gaethjeom.

Dagestanac je potom preuzeo brigu o borcima koji su ostali iza njegovog oca Abdulmanapa. Radi fenomenalan posao kao trener, pa je tako Islama Makhacheva doveo do titule UFC prvaka lake kategorije.

Pod njegovim vodstvom radi još nekoliko boraca. Treninzi su nevjerovatni i žestoki, a Khabib nikog ne štedi.

Belal Muhammad je jedan od onih koji je došao u dvoranu kod Khabiba. Ostao je u čudu kada je vidio kakva je zvijer The Eagle i tvrdi da je sada bolji nego ikad što je bio.

"Ako ste mislili da je bio zvijer dok se borio u lakoj kategoriji, on je i za tešku kategoriju druga priča. Sada je još veće čudovište nego što je to bio", rekao je Belal Muhammad.

 (Foto: Instagram)