ASKÖ FC Diamant Linz se po prvi put plasirao u UEFA Futsal Ligu prvaka

.

Futsal klub ASKÖ FC Diamant Linz kojeg su osnovali ljudi iz bh. dijaspore a koji je sačinjen većinom od igrača iz naše zemlje, pretežno iz Krajine napravio je najveći uspjeh u klupskoj historiji, te je prošao u Glavnu rundu Lige prvaka u futsalu i tako postao prva austrijska ekipa koja će nastupiti u ovoj fazi takmičenja. Naime, na turniru Preliminarne runde UEFA Futsal Lige prvaka koji se igrao u Atini, Diamant Linz je uspio da u konkurenciji domaćina Doukasa, APOELA iz Nikozije, te Encampa iz Andore obezbijedi prolazak u Glavnu rundu Lige prvaka i to zahvaljujući raspucanosti bosanskohercegovačkih igrača. Diamant Linz je u prvom kolu remizirao s domaćim Doukasom (4:4), da bi velikim preokretom i pobjedom protiv APOEL-a (7:6) ostvario historijski uspjeh. APOEL je imao prednost 6:4, no Linz je na krilima Mirka Marinkovića (4 pogotka) ostvario veliku pobjedu. Pobjeda protiv predstavnika Andore Encampa u posljednjem kolu rezultatom 11:0 bila je samo formalnost. Poraženoj ekipi iz Andore nije pomogao ni bivši slavni argentinski nogometaš Javier Saviola pa je tako Diamant Linz  sa ubjedljivom gol razlikom 22:10 i osvojenih sedam bodova se plasirao u Glavnu rundu Lige prvaka.

U glavnoj rundi igrat će i bh. prvak Mostar SG koji zbog dobrih nastupa u prošlim godinama nije igrao preliminarnu rundu. Žrijeb grupne faze Glavne runde Futsal Lige prvaka za sezonu 2021/2022. održat će se u ponedjeljak, 30.augusta i tada će svoje protivnike saznati kako Diamant Linz tako i bh.prvak Mostar SG.

Podsjećamo, ASKÖ FC Diamant Linz u vrlo jakoj konkurenciji osvojio je titulu prvaka Austrije za sezonu 2020./2021. bez poraza i to mu je donijelo nastup u  preliminarnoj rundi Ligi prvaka. Ovaj klub je i glavni favorit za osvajanje naslova prvaka Austrije i u novoj sezoni koja počinje za manje od dva mjeseca. Prvi čovjek kluba je Kladušanin Izet Izo Murtić, a kapiten Endi Nuhanović.

Uoči nastupa u Ligi prvaka, iz ekipe Diamant Linz poručili su kako žele biti prva austrijska ekipa koja je izborila drugu rundu elitnog takmičenja, i svojim radom, trudom i kolektivnim zalaganjem ta želja im se u konačnici ispunila.

Puno sreće i prilikom žrijeba ali i budućih nastupa u svim takmičenjima želimo ovom sportskom kolektivu.