Atletičarka s Kosova proživljava veliku nepravdu na Svjetskom prvenstvu u Beogradu

.
Ne priznaju Kosovo

Atletičarka Gresa Bakraći, jedini sportista sa Kosova na dvoranskom Svjetskom prvenstvu u Beogradu, takmiči se bez obilježja i sa skraćenicom "KOS", a zastava Kosova nije istaknuta ni u zvaničnim rezultatima objavljenim na sajtu Međunarodne atletske federacije.

Osim toga, tokom prenosa na televiziji pored njenog imena nedostaje zastava Kosova, stoji samo skraćenica "KOS". Olimpijski komitet Kosova saopštio je da su se zbog ovoga zajedno sa Atletskim savezom Kosova žalili Međunarodnoj atletskoj federaciji i Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Kosovo je evropska zemlja od gotovo dva miliona stanovnika, ali u Srbiji nije priznata kao suverena, zbog čega je vjerovatno i stiglo "naređenje s vrha" da se u potpunosti ignoriše zastava ove zemlje.

U međuvremenu, "World Athletics" je prije nekoliko dana u saopštenju uvjeravao da takvih problema neće biti na takmičenju u Srbiji, ali ipak se to nije dogodilo.

"Organizacijski odbor Beograda i Kosovski atletski savez zajedno su radili na tome da se kosovski takmičar može takmičiti bez napetosti".

Ovo nije prvi problem ovog tipa za Kosovo. U oktobru prošle godine delegaciji Kosovskog bokserskog saveza najmanje je tri puta odbijen ulazak u Srbiju na svjetsko prvenstvo u boksu.

Kosovo je proglasilo svoju neovisnost 17. februara 2008. godine. Sada je neke zemlje vide kao dio Srbije, a druge kao zasebnu državu. Trenutno je to sporna tačka između srpskog i albanskog naroda koji nastanjuje njen teritorij.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova saopštilo je da ga je priznalo 117 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Francusku, Veliku Britaniju, Japan i Australiju. Međutim, Srbija ga doživljava kao autonomni dio zemlje. Rusija i Kina dijele isto mišljenje.

Između ostalog, Kosovo ne podržava ni Španija. Vlada te zemlje odbila je dati Kosovu dopuštenje za nastupanje pod vlasatitom zastavom u utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Popustili su tek pod pritiskom međunarodne sportske zajednice.

Ugledni "Deutsche Welle" je u novembru prošle godine opisao probleme kosovskih sportista koji zbog svog porijekla nisu mogli nastupati na međunarodnim turnirima.

"Naš cilj nije pronaći kompromis među državama. Samo se želimo takmičiti kao što se to radi u cijelom svijetu", rekao je Besim Aliti, glavni sekretar Olimpijskog odbora Kosova.