Austrijanci posebnu pažnju posvetili jednom bh. igraču: Kada on igra, druga je priča!

Reprezentacije Bosne i Hercegovine će u četvrtak gostovati kod selekcije Austrije u utakmici u kojoj se očekuje mnogo naših navijača .

Iz redova reprezentacije Austrije su veoma oprezni pred ovaj duel, a posebnu pažnju su posvetili zaustavljanju bh. napadača Edina Džeke.

- On pogađa u Ligi prvaka na način na koji god želi, pogađa u dresu reprezentacije BiH, pogađa u Seriji A, neće ga biti lako zaustaviti. Ako ima loptu u kaznenom prostoru i nalazi se u šansi, to je vjerovatno gol. Zato ne smijemo dopustiti da ima loptu u šesnaestercu, rekao je defanzivac reprezentacije Austrije Martin Hinteregger i dodao:

- Džeko igra na vrhunskom nivou veoma dugo, a to nije nimalo lako. Biće ga veoma teško zaustaviti. Svaki vrhunski napadač ima više kvaliteta u odnosu na ostale, a Džekina glavna karakteristika jeste snaga i postizanje pogodaka.

Defanzivac reprezentacije Austrije smatra da Dijamant ne smije primiti loptu u šesnaestercu jer je tada ubojit i postiže mnogo golova.

- Kada igra Džeko, druga je priča u reprezentaciji BiH. Ako ima šansu da postigne gol, on će je iskoristiti. Ne treba mu mnogo šansi za postizanje golova, veoma je agilan, kreće se mnogo, a također veoma je jak kada dobije šansu u šesnaestercu. On je poput Roberta Lewadonwskog koji također postiže gol kada god primi loptu u šesnaestercu. Moramo biti skoncetrisani i zaustaviti ga u šesnaestercu našeg tima, dodao je Hinteregger koji će imati mnogo odgovornosti pred ovaj duel nakon što je selektoru Austrije nastup otkazao Sebastian Prodl.

Dijamant je postigao 55 golova u reprezentaciji u 97 odigranih utakmica, te je najbolji strijelac u historiji našeg nacionalnog tima, a također je pogodio u pobjedi Zmajeva protiv Austrije u Zenici.

Džeko je postigao dva gola i u trijumfu naše reprezentacije protiv Sjeverne Irske dok je u Romi postigao dva gola u 11 utakmica dok je u Ligi prvaka postigao četiri pogotka u pet utakmica.