Bećiragić: Ovo bi mogao biti kostur za osam godina i dva olimpijska ciklusa

.
Selektor BiH nakon utakmice protiv Litvanije i završetka Eurobasketa za našu reprezentaciju

 

Selektor Bosne i Hercegovine Adis Bećiragić zahvalio se još jednom prethodniku na tom mjestu Vedranu Bosniću, te igračima

- Hvala svima na podršci, malo sam tužan, ne malo već puno, ali je Litvanija igrala mnogo bolje od nas, no prvi put u ovih pet utakmica sam osjetio da ne možemo pobijediti. Hvala Vedranu Bosniću i svim igračima koji su doprinijeli da igramo ovdje, mislim da smo igrali dobro i možemo biti ponosni, rekao je Adis Bećiragić na press konferenciji, pa nastavio:

- Mi smo u grupi smrti, sastavljena od ekipa od kojih bi mi ‘‘normalno‘‘ trebali izgubiti, no pokazali smo da smo bili ili bolji ili isti sa tim timovima u četiri utakmice. Sve u svemu ja sam zadovoljan sa svojim igračima, na početku mi je izgledalo da će biti puno problema, no kad su otvorili svoja srca vidjelo se ko su i šta su i bilo je prelijepo raditi sa njima

Bećiragić je još jednom govorio koliko je bitna podrška države i Saveza.

- Da bi bilo bolje u zajednici, ta zajednica mora da bude bolja, od države, pa na dalje. Pitanje zahtijeva dublju analizu da bih vas zadovoljio odgovorom. Jusuf je u SAD-u, Musa je u Realu ako Bog da dugo godina će biti tu, teško će ga biti dovesti u reprezentaciju, momci su napravili hemiju nevjerovatnu iako sam bio zabrinut kako će to izgledati. Skupili su se za 20 dana i odigrali fenomenalno. Bilo bi dobro da Nurkić i Musa budu uvijek u reprezentaciji, a za bolji uspjeh je potrebna bolja uloga države i Saveza u svemu.

Nastavio je potom Bećiragić o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

- Imamo šansi za plasman na Svjetsko prvenstvo, svi su mladi momci, ovo bi mogao biti kostur za osam godina i dva olimpijska ciklusa. Možda je Halilović stariji, a ovi ostali su tu da mogu osam godina igrati zajedno, no Savez mora naći način da legalizuje Alibegovića i Garzu i da ih stave kao domaće igrače kao što i jesu. Imali smo planove da napravimo kampove od domaćih igrača jer moramo pronaći pet igrača koji mogu igrati na ovom nivou.

BiH je danas bila prilično umorna, ali Bećiragić ističe da se nije moglo odustati od pobjede protiv Francuske koja je bila na konopcima.

- Nikad se ne zna šta bi bilo, ali to je pitanje odluke. Imate Francusku na konopcima, ko će onda odustati od pobjede protiv njih? Kad smo dobili Slovence, ulazimo u meč sa Francuskom, da li smo trebali da se pripremamo za ovu utakmicu? Ja nisam ta vrsta čovjeka pogotovo kad sam imao žrtvu u rukama. Najviše su me igrači natjerali na to, rekli selektore, mi pobjeđujemo ovo, idemo dalje. Vjerovali smo da ćemo dobiti Francuske, kad nismo uspjeli, onda govorite, e sad ste se umorili. Ne vjerujem da ima iko odgovor na to, da smo pustili Francuze, ne mora značiti da bi ove dobili. Nismo gubili 20 razlike, imali smo ih u rukama, imali smo ritam igara, rasli smo u našoj formi, bile su nam potrebne zajedničke utakmice, šta bi bilo da smo folirali tri utakmice, možda bi nas ovdje razbili 50 razlike. Ovi momci nisu takvi tipovi, da foliraju tri utakmice, pa da ovdje igraju. To je pitanje kocke, a mi smo se odlučili da igramo na ovu kartu.