Belgija srušila moćni Brazil i nakon 32 godine izborila polufinale SP-a

Belgija je na "Kazanj Areni" pobijedila Brazil 2:1 i plasirala se u polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, gdje će odmjeriti snage sa Francuskom, koja je danas ranije savladala Urugvaj sa 2:0.

Na početku meča prvi su zaprijetilili Belgijanci. Kevin de Brejne izašao je kao pobjednik iz čvrstog duela sa Fernandinjom na sredini terena, vukao he loptu i šutirao sa distance, ali nije pogodio okvir gola. U 8. minuti centimetri su nedostajali da Brazil stigne do vodstva, kada je Žoao Miranda na prvoj stativi samo okrznuo loptu poslatu iz kornera, a ona iznenadila Tijaga Silvu i od njegove butine završila na stativi. 

Pokušali su Belgijanci da odgovore već u sljedećem napadu, poslije dobre kontre Romelua Lukakua, ali je udarac Edena Azara sa desetak minuta ipak pravovremeno izblokiran. Sve je ukazivalo na to da bi Brazil prvi mogao da stigne do vodstva, ali nije fudbal bez razloga najpopularnija sporedna stvar na svijetu. 

U 13. minuti Naser Šadli izveo je prvi udarac iz ugla za Belgiju i poslao loptu na prvu stativu, Miranda i Fernandinjo su zasmetali jedan drugom i onda se lopta od ruke nesretnog Fernandinja odbila u mrežu za vodstvo Belgije. Potpuno očekivano nakon primljenog gola, Južnoamerikanaci su što prije željeli da uzvrate i stignu do iznenađenja. 

Promjena situacije na terenu dovela je do još više prostora za kontre Belgijanaca, što su oni veoma lijepo koristili i brzim dodavanjima lako dolazili do situacije da zaprijete golu Alisona.

U 31. minuti Belgija je došla do drugog gola. Fernandinjo je propustio priliku da na sredini terena sruši Lukakua, koji je potom ostavio loptu za Kevina de Brejnea, a ovaj fenomenalnim udarcem sa 25 metara pogodio dalji donji ugao gola – 0:2! Brazilski reprezentativci bili su vidno uzdrmani poslije drugog primljenog gola. U 38. minuti Kurtoa je divnom paradom zaustavio veoma dobar pokušaj Kutinja sa distance. U 41. minuti De Brejne je ponovo pokušao, ovaj put iz slobodnjaka, ali Alison je uspio da prebaci loptu preko prečke, a Belgija je na odmor otišla sa zasluženim vodstvom. 

Kao i na startu meča, otvoreno i ofanzivni se igralo i na početku drugog poluvremena. Obje reprezentacije imale su nekoliko solidnih napada u uvodnim minutima, ali ipak bez prave prilike i šuta na gol. U 52. minuti Marselo je dobro prošao i poslao oštar centaršut po zemlji na ivicu peterca, ali Firmino nije uspio da zakači i skrene loptu u mrežu. 

Tri minute kasnije, Gabrijel Žezus je divno prevario čuvara u kaznenom prostoru, proturivši mu loptu kroz noge, poslije čega je startovao Kompani. Tražili su Brazilci penal, no Mažić je nakon konsultacija sa VAR-om potvrdio svoju odluku i pokazao na gol aut. U 61. minuti ponovo je Fernadinjo pogriješio, a nakon istrčane kontre Eden Azar šutira iz nimalo lake pozicije, ali lopta odlazi tik pored dalje stative. 

Brazil je smanjio prednost u 75. minuti kada je rezervista Augusto nakon sjajnog pasa Kutinja, šutirao glavom i loptu poslao u donji desni ugao gola Kurtoe za 2:1. Pokušavali su Brazilci da do kraja meče dođu do izjednačujućeg gola, međutim u tome nisu uspjeli, pa je Belgija zasluženo pobijedila i plasirala se u polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva.