Benefiti energetskih napitaka za sportiste

Dokazano je da konzumacija niskokaloričnih energetskih napitaka uz korigovanu prehranu itekako pomažu ljudima koji žele izgubiti višak kilograma.

Energetski napici mogu biti od velike pomoći sportistima. Ovi napici mogu doprinijeti poboljšavanju učinka tokom treniranja. Nekoliko studija je pokazalo da se dobrobiti energetskih napitaka ogledaju u poboljšanim fizičkim i mentalnim učincima kada se konzumiraju prije ili u toku tjelovježbe, piše Chapter4.

Među mnogim prednostima tu su i brža apsorpcija materija u krvotok, brži aerobni i anaerobni procesi varenja, smanjeno vrijeme reakcije, fokusiranje i opreznost. Dokazano je da konzumacija niskokaloričnih energetskih napitaka uz korigovanu prehranu itekako pomažu ljudima koji žele izgubiti višak kilograma.

Studije dalje pokazuju da energetski napici koji sadrže vitamine i taurin imaju mnoštvo efekata u ponašanju čovjeka. Takva jedna studija gdje su učesnici pili energetske napitke sa šećerom i  udjelom kofeina od 75 mg, pokazala je da se značajno podigne nivo energije kod ljudi i poboljšava vrijeme reakcije. Istraživanje sprovedeno na 11 volontera u eksperimentu simulacije vožnje dok su umorni, pokazalo je da: njihova sposobnost da ostanu „u traci“ se značajno poboljšala i ostalo je tako čak 2 sata nakon uzimanja napitka. Mnoge ovakve studije simuliranja vožnje su pokazale da energetska pića poboljšavaju kvalitet vožnje i smanjuju pospanost čak i kod vozača koji nemaju dovoljno sna.

Hitrost se poboljšava kada konzumiramo energetska pića, prestajemo biti pospani i postajemo produktivniji. Kofein stimulira centralni nervni sistem što rezultira osjećajem okrepljenja.

I posljednje ali ne manje bitno, ali energetski napici su gazirani i trebaju da se konzumiraju hladni, tako da vam nakon treninga, ali i pri svakodnevnim djelatnostima uopće, mogu pružiti momentalno osvježenje i to u mnogo različitih okusa.