Beograd je crno-bijeli: Partizan konačno savladao Crvenu zvezdu i vratio se na prvo mjesto na tabeli

.
Nogometaši Partizana su u zaostaloj utakmici devetog kola srbijanskog šampionata na svom terenu pobijedili gradskog rivala Crvenu zvezdu rezultatom 2:1 i vratili se na lidersku poziciju na tabeli.

Ovo je beogradskim crno-bijelima bila prva pobjeda nad najvećim rivalom nakon više od tri godine bez trijumfa u Vječitom derbiju budući da su posljednji put trijumfovali 10. jula 2020. godine u Kupu Srbije kada je bilo 1:0 i deset uzastopnih mečeva bez pobjede protiv Crvene zvezde. Partizan je posljednji ligaški trijumf protiv najvećeg rivala zabilježio 22. septembra 2019. godine kada je bilo 2:0.

Prvi je zaprijetio Partizan, no udarac Natcha iz 15. minute je zaustavio Glazer da bi isti igrač šutirao i tri minute kasnije, ali je lopta otišla pored gola. U 21. minuti je Jovan Mijatović sjajno šutirao, no promjene rezultata nije bilo da bi isti igrač šest minuta kasnije postigao gol za vodstvo gostiju, ali je on poništen zbog nedozvoljene pozicije.

U 33. minuti susreta Peter Olayinka je šutirao glavom, a loptu je sa gol linije izbacio Svetozar Marković i spasio domaći sastav koji je do vodstva stigao nešto kasnije. Milan Rodić je u 38. minuti susreta faulirao Aranđela Stojkovića u kaznenom prostoru, a sudija Nenad Minaković je pokazao na bijelu tačku. Siguran realizator najstrožije kazne je bio Bibras Natcho koji je pogodio za rezultat prvog dijela.

U nastavku je Partizan imao dvije prilike preko Ghayasa Zahida koji je u dvije minute imao odlične prilike koje nije pretvorio u gol pa je ostalo 1:0. Ipak, u 66. minuti susreta Partizan je udvostručio prednost. Zvezda je brzo izgubila loptu, a Zahid je uposlio Saldanhu koji je postigao 14. gol sezone i donio veliku prednost domaćem sastavu.

Nakon pogotka je zaprijetila Zvezda koja je u dva navrata šutirala prema golu Jovanovića, no udarci Mijatovića i Bukarija nisu ugrozili gol golmana Partizana. Ipak, u 71. minuti je Crvena zvezda stigla do smanjenja rezultata. Bukari je probio po desnoj strani i ubacio u sredinu gdje je najsnalažljiviji bio rezervista Cherif Ndiaye kome je ovo bio prvi gol u sezoni.

Na sljedeće uzbuđenje se čekalo do 79. minute susreta kada je golman Partizana Jovanović fantastičnom reakcijom zaustavio udarac Kange iz slobodnjaka da bi šest minuta kasnije gostima poništen još jedan pogodak. Kanga je fantastično šutirao, Jovanović odbio njegov udarac, a na odbijenu loptu natrčao Mijatović i smjestio je u mrežu, no pogodak je poništen zbog opravdanog ofsajda.

Partizan je uspio zaprijetiti ponovo u 87. minuti preko Nemanje Nikolića, no njegov lob udarac nije pronašao metu pa je ostalo 2:1. Posljednje uzbuđenje smo vidjeli u osmoj minuti nadoknade kada je Katai šutirao glavom preko gola pa je ostalo 2:1. Do kraja nije bilo promjene rezultata te je Partizan uspio slaviti veliku pobjedu protiv najvećeg rivala. Partizan se sa ova tri boda vratio na lidersku poziciju na tabeli sa 47 osvojenih bodova dok je Zvezda sada druga sa bodom manje.

Rezultat i strijelci:

Partizan - Crvena zvezda 2:1 (Natcho (p) 41', Saldanha 66' / Ndiaye 71')

 

Foto:FK Crvena zvezda