Bh. karatista Bostandžić na korak do zlatne medalje, trener Muhović poručio: Ne sumnjam u Anesa, osvojit će takmičenje!

Anes Bostandžić
Da je Bosna i Hercegovina kroz historiju, pa do danas rasadnik velikih i uspješnih sportista, dokaz je i karatista Anes Bostandžić.

 

Ovaj 19-godišnji bh. karatista plasirao se u finale Svjetskog turnira Serija A u Atini. Željno iščekuje finale koje će biti održano u nedjelju, a za naš portal govorio je i njegov trener Denis Muhović.

Muhović je istakao kako je Anes jučer imao poprilično naporan i težak raspored kojeg je činilo čak pet borbi.

U prvoj borbi je pobijedio reprezentativca Makedonije 8:0. Druga borba je bila veoma teška sa iskusnim Portugalcem, ali je pobijedio sa 6:0. Nakon toga je imao borbu sa predstavnikom iz Srbije kojeg je pobijedio 3:1 i to je bio jedini poen kojeg je Anes izgubio. Nakon toga pobjeđuje i reprezentativca Albanije, a kartu za ulazak u finale pokupio je borbom protiv predstavnika iz Srbije – pojasnio je Muhović.

To je još jedan dokaz i pokazatelj kako je Anes jedan od najboljih takmičara u toj kategoriji na svjetskom nivou, a posebno ako uzmemo u obzir da je na ovom turniru učestvovalo 96 takmičara.

Anes je prije dva mjeseca na Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore osvojio bronzano odličje. Tada je izgubio od Makedonca kojeg inače pobjeđuje, ali to je sport.. Nadamo se da će Anes ovu formu uspjeti održati do marta mjeseca kada ga očekuje seniorsko Evropsko prvenstvo, u maju mjesecu Evropske igre. Ovaj turnir nam donosi određene bodove kako bismo prikupili što više bodova i osigurali plasman za učešće na Evropskim igrama – poručio je Muhović.

Muhović je naime Anesov trener od njegove sedme godine, kada je Anes postao član karate kluba „Champion“.

U našem klubu imamo preko 670 članova. Pravimo kvalitetnu selekciju i svake godine imamo reprezentativce koji su u samom vrhu svjetskog karatea – naveo je.

Za kraj je kazao kako očekuje Anesovu pobjedu i zlatnu medalju u nedjelju.

Anes se bori protiv dobro poznatog protivnika koji je također iz Bosne i Hercegovine. To je Sandro Krešić iz Tuzle. Ne sumnjam u Anesa, pokazao je to svim svojim dosadašnjim borbama i kvalitetom. Anes je takmičar koji na svako takmičenje ide sa jednim ciljem, a to je osvajanje zlatne medalje – naglasio je Muhović.

Puno sreće Anesu i njegovom treneru u finalnoj borbi, ali i nastavku karijere.