Bh. košarkaši saznali potencijalnog rivala u finalu pretkvalifikacija za Olimpijske igre

.
Košarkaška reprezentacija Poljske pobijedila je Estoniju sa 93:83 i u finalu pretkvalifikacija za Olimpijske igre čeka pobjednika meča BiH - Izrael, koji se igra večeras od 20:30 sati.

 

Poljska je domaćin jednog od pretkvalifikacijskih turnira na kojem danima nastupa i reprezentacija BiH.

Poljaci su ostvarili tri pobjede u grupnoj fazi, uključujući i onu u 2. kolu protiv BiH, a sada su u polufinalu s lakoćom savladali Estoniju, koja je bila potpuno nemoćan rival favorizovanoj selekciji.

Estonci su na početku poveli 5:2 i to je bilo to što se njih tiče. Poljaci prvu dionicu dobijaju sa 22:18, a u drugoj je bilo i plus 11, da bi na poluvrijeme domaćin otišao sa 41:35.

Poljska je u trećoj dionici održavala prednost, imala i maksimalnih +13, ali Estonci su se svaki put uspijevali "pribrati" i smanjiti zaostatak.

U jednom trenutku Estonija se primakla na samo četiri poena zaostatka (67:63), no Poljaci novom serijom odlaze na dvocifrenu razliku, a na kraju su slavili sa 93:83.

Predvodio ih je mladi centar Balcerowski sa 18 poena i osam skokova, dok je Sokolowski dodao 10, Pluta 16 poena, a Pontika 10 poena. U redovima Estonije Treier je ubacio 18, Kullamae 15, a Drell 12 poena. Dvocifren je još bio Riismaa sa 11 poena te Konontsuk sa 10 poena.

Poljskoj je posljednja prepreka na putu za kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu ili naša reprezentacija ili Izrael, ovisi o tome ko će slaviti večeras u drugom polufinalu. Mi se, jasno, nadamo da ćemo to biti mi.

Sa Izraelcima smo do sada odigrali četiri utakmice. Slavili smo u njih tri, dok smo samo jednom doživjeli poraz.

Posljednji duel sa ovom selekcijom igrali smo na Eurobasketu 2015. godine i slavili smo nakon produžetka.