Bh. rukometaši u grotlu Mejdana protiv Češke traže novi trijumf u kvalifikacijama za EP

Nastala je prava potraga bh. navijača za ulaznicama za susret s Česima. 

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20:00 sati dočekuje Češku u tuzlanskom Mejdanu u okviru 2. kola druge faze kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će 2020. godine zajedno organizirati Švedska, Norveška i Austrija.

BiH i Češka su u prvom kolu upisali pobjede tako da je ovo duel koji će odrediti ko će dočekati april na prvom mjestu grupe 5. Naš tim je u srčanoj završnici upisao ogromna dva boda u gostima protiv Bjelorusije koju smo savladali rezultatom 31:27, dok su Česi kod kuće pobijedili Finsku rezultatom 31:27.

Kao što se i pretpostavljalo, od trenutka kada je u Minsku završena utakmica, nastala je prava potraga bh. navijača za ulaznicama za susret s Česima. 

"Više ne znam ko i odakle sve zove. Ostalo je neprodato oko 750 ulaznica i sigurno je da će tokom dana planuti s obzirom na to koliki je interes za sutrašnju utakmicu. Navijačka skupina Fanaticosi već je uplatila sredstva za oko 180 ulaznica. Mejdan će sigurno biti pun, a to znači veliku podršku našim igračima", rekao je za Fenu Alija Hasić, član UO RS Tuzlanskog kantona, tehničkog organizatora susreta BiH – Češka.

Reprezentacija BiH nakon pobjede u Bjelorusiji ima zaista velike šanse da prvi put u svojoj historiji izbori plasman na Evropsko prvenstvo, jer tamo će putovati po dvije najbolje reprezentacije iz osam kvalifikacionih grupa kao i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Pobjeda u Bjelorusiji mogla bi biti garancija da u najgorem slučaju budemo jedna od najboljih trećeplasiranih reprezentacija, a naravno za to su nam potrebne i pobjede na domaćem terenu.

Selektor Bilal Šuman i njegovi izabranici dugo osvajaju simpatije javnosti, a posebno sada kada su ostvarili veliku pobjedu protiv favorita kakva je Bjelorusija.

Češka je vrlo snažan protivnik o čemu svjedoči i njen uspjeh na proteklom Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj održanom početkom ove godine kada su Česi osvojili šesto mjesto.

Nakon ova dva susreta kvalifikacije se nastavljaju u aprilu naredne godine kada ćemo igrati dva meča protiv Finske. Posljednja dva susreta kvalifikacija očekuju nas u junu, a tada ćemo dočekati Bjelorusiju i gostovati Češkoj.

Podsjetimo, meč između BiH i Češke počinje večeras u 20:00 sati uz direktan TV prijenos na kanalu BHRT te uz tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.