BiH igra četvrti put protiv Švedske: Kladionice "ponizile" naš tim, poznato ko sudi

m

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine svoj nastup na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj počinje večerašnjim duelom protiv aktuelnog prvaka Švedske.

Šveđani su do sada osvojili pet titula evropskog prvaka, a i ove godine su među najvećim favoritima. Protiv naše selekcije igrali su tri puta.

Prošlo Euro

U međusobnim duelima BiH i Švedske, skandinavska selekcija je slavila dva puta, dok je jednom bilo neriješeno.

BiH je prvi put igrala protiv Švedske u baražu za Svjetsko prvenstvo koje se 2017. igralo u Francuskoj.

Švedska je u prvom meču odigranom 12. juna 2016. godine u Vaksju trijumfovala rezultatom 27:19. U revanšu u Sarajevu bilo je neriješeno (27:27).

Treći put su ove dvije selekcije odmjerile snage na prethodnom Evropskom prvenstvu, a pobjedila je selekcija Švedske sa 30:18.

Ruku na srce i naš tim tada nije bio u najjačem sastavu. Bili smo bez Marka Panića, Vladimira Vranješa... 

Najefikasniji u BiH bio je Senjamin Burić sa četiri gola, dok je Marko Lukić dao tri. Po dva su dodali Nikola Prce, Ivan Karačić i Edin Klis. 

Kod Švedske se istakao Hampus Vane (Wanne) sa šest pogodaka, a Feliks Klar (Felix Claar) je dodao jedan manje.

Apsolutni favorit

Nema sumnje, Švedska je favorit protiv naše selekcije. To govore i svjetske kladionice koje su objavile najminimalniju kvotu na branioca naslova (1,01), dok je na trijumf BiH određena kvota 17.

Inače, utakmicu Bosne i Hercegovine i Švedske dijelit će sutkinje iz Njemačke, Tanja Kutler (Kuttler) i Maike Merc (Merz).

Podsjetimo, utakmica se igra u SAP Areni u Manhajmu od 20:30 sati, a očekuje se da će rukometaši imati veliku podršku naših navijača.

Pristupiti taktički

Jasno da je Švedska veliki favorit protiv naše reprezentacije koja prolazi kroz smjenu generacija, ali i određene rokade u sastavu.

Jedan od naših najboljih igrača Marko Panić smatra da u ovaj susret trebamo ući rasterećeni.

- Očekivanja su da igramo dobar rukomet, da uđemo rasterećeni u utakmicu jer sigurno da je Švedska bolja reprezentacija od nas, tu nemamo šta diskutovati.

Ja sam se ovoga i pribojavao. Volio bih možda da je raspored drugačiji i da igramo prvu protiv Gruzije, da ne bismo pali u glavi ako izgubimo protiv Švedske nekom velikom razlikom.

Što se mene tiče, ja bih ušao totalno rasterećeno u utakmicu i probao da iskoristimo priliku da se što bolje uigramo za predstojeće utakmice - rekao je Panić.