BiH prijeti finansijski kolaps zbog neisplaćenih obaveza prema ranijim selektorima i stručnim štabovima?

.
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, prema saznanjima portala Sportdc.net tone u gubitak i neodlazak selekcije na Evropsko prvenstvo skupo će koštati.

 

Omča oko vrata Fudbalskom savezu su potraživanja Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine. Naime, kako se priča, dug za neplaćanje doprinosa na plate selektora i ostalih članova stručnih štabova reprezentacije Bosne i Hercegovine, od 2010. godine do 2016. godine, iznosi čak tri miliona maraka, a kamate na to su još tri miliona maraka.

 

Postoje dvije odluke o tome i sada Fudbalskom savezu samo ostaje da pokrene upravni spor. A, dug je nastao zbog pogrešnog tumačenja statusa selektora. U Fudbalskom savezu su smatrali da su oni sa selektorima sklopili ugovor o djelu i da nisu u stalnom radnom odnosu, dok su u Poreskoj na stanovištu da su selektori bili stalno zaposleni i da su im se morali plaćati doprinosi i porezi u Bosni i Hercegovini.

 

To su navodno pokrijepili činjenicom da je Safet Sušić bio prijavljen da živi na adresu Ferhadija 30, a tu je nekada bilo sjedište Saveza.

 

Koliko je dug, po istom principu, nastao od 2016. godine do danas tek će se saznati, a iz izvora bliskih savezu šuška se o oko dva miliona. Brzo će i to na vidjelo.

 

Nećemo reći da je u ovom bilo nekih nepravilnosti i nezakonitih radnji, ali očigledno ima razlike u tumačenju propisa i zakona. Ako se utvori da je Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine u pravu, onda slijede teški dani za fudbalsku krovnu bh. asocijaciju.  

Izvor: