BiH srebrna na Svjetskom prvenstvu u sjedećoj odbojci

Mehrzad nerješiva enigma za naš tim

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci poražena je danas u finalu Svjetskog prvenstva u Holandiji od selekcije Irana rezultatom 3:0.

Iranci su od početka prvog seta bili u prednosti, pa je naša reprezentacija bila primorana juriti zaostatak. Pretežno su Iranci imali tri do četiri poena prednosti, a BiH se u jednom momentu uspjela približiti na samo poen zaostatka (18:17). Do kraja seta je uslijedila mnogo bolja igra Irana, koji rezultatom 25:18 stiže do vodstva od 1:0 u setovima.

U drugom setu, još bolja igra Irana koji sigurno stiže do vodstva od 2:0. Nažalost, zbog tehničkih problema i prekida prijenosa uživo nije poznato kojim je rezultatom okončan drugi set.

Treći set je na startu bio izjednačen, ali onda su Irancu napravili prednost i došli do pobjede 3:0. Rezultat trećeg seta bio je 25:20.

Nerješiva enigma za naš tim ponovo je bio Morteza Mehrzad, koji je visok čak 2.46 metra. Mehrzad je bio ključni igrač Irana, te je doslovno svaki napad išao preko njega osim kada je bio van terena.

BiH nažalost nije uspjela odbraniti zlatnu medalju osvojenu prije četiri godine, ali ovo srebro je veliki rezultat vrijedan svakog poštovanja. Naši odbojkaši su dali sve od sebe i da nije bilo Mehrzada, bio bi ovo mnogo ujednačeniji meč. Ovako nije bilo šanse za nešto više, pa su Iranci osvojili sedmu titulu prvaka svijeta u svojoj historiji.

BiH ostaje na tri zlatne medalje sa Svjetskih prvenstava koje su osvojene 2002. u Egiptu, 2006. u Holandiji i 2014. u Poljskoj.

Svjetsko prvenstvo, finale:

BiH - Iran 0:2 (18:25, ?:?, 20:25 )