BiH za mjesec počinje kvalifikacije, Peteva čekaju nikad slabiji Zmajevi

ip
Reprezentacija Bosne i Hercegovine za tačno mjesec počinje kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a novom selektoru Ivaylu Petevu predstoji težak posao izbora najboljih bh. igrača od kojih su mnogi povrijeđeni ili su rezervisti u svojim klubovima.

Zmajevi će 24. marta gostovati Finskoj u okviru prvog kola kvalifikacija te će ovaj susret ujedno bio i debi Peteva na klupi bh. selekcije. Nakon loših rezultata posljednjih godina dok su reprezentaciju vodili Robert Prosinečki i Dušan Bajević te loše atmosfere oko reprezentacije uzrokovane lošim rezultatima, ali i odlukama Nogometnog saveza BiH, jasno je da će se novom selektoru svaki potez dvostruko analizirati.

Petev na predstavljanju obećao uspješan period (Foto: T. S./Klix.ba)
Petev na predstavljanju obećao uspješan period (Foto: T. S./Klix.ba)

Petev je na svom predstavljanju populistički najavio da u reprezentaciji neće biti mjesta za igrače koji ne igraju za svoje klubove duže vrijeme, s izuzetkom onih najboljih poput kapitena Edina Džeke ili Miralema Pjanića, pa će mu to odmah na startu biti veliki problem jer nemali broj bh. igrača nije standardan u svojim klubovima.

U odnosu na posljednje kvalifikacije veliko pojačanje mogao bi biti eventualni povratak Asmira Begovića među stative budući da naš golman standardan u redovima Bournemoutha. Posebno je to bitno jer je standardni golman reprezentacije Ibrahim Šehić već duže vrijeme povrijeđen pa će se morati tražiti alternative ukoliko se on ne oporavi na vrijeme. Od golmana koji su ranije bili na spisku vrijedi istaći da i Vladan Kovačević nije igrao duže vrijeme zbog ogromne pauze u bh. prvenstvu te će imati manje od mjesec da uđe u formu.

Pauze u prvenstvima veliki problem

Sead Kolašinac je napravio dobar potez posudbom u Schalke budući da je standardan u ovom bundesligašu, baš kao i Eldar Ćivić u Ferencvarošu ili Bojan Nastić u Jagielloniji pa će Petev imati slatke muke prilikom izbora kandidata za poziciju lijevog beka u našem timu.

Na desnom beku naša selekcija nema toliko izvikana imena, a jedan od onih koji bi se mogao vratiti u reprezentaciju je Mateo Sušić koji igra u Cluju. Advan Kadušić je također standardan u Celju, kao i Branimir Cipetić u zagrebačkoj Lokomotivi, dok nadolazeća zvijezda Amar Dedić (18) iz RB Salzburga još nije u prvom planu austrijske ekipe.

Kolašinac se vratio u Schalke (Foto: EPA-EFE)
Kolašinac se vratio u Schalke (Foto: EPA-EFE)

Velikih problema, vjerovatno najvećih, naša selekcija će imati na poziciji štopera budući da će za manje od mjesec velika većina defanzivaca morati pronaći optimalnu formu. Naime, prvenstvo u Švedskoj, Rusiji i Kini još nije počelo pa Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić i Samir Memišević još uvijek nemaju minutažu ove godine. Osim tih problema, vrijedi istaći da je Ermin Bičakčić odavno povrijeđen pa bi se Petev mogao osloniti samo na Sinišu Saničanina koji je standardan u Vojvodini ili Marka Mihojevića koji igra redovno u Goztepeu.

Na lijevoj strani napada poziv bi mogao dobiti Luka Menalo koji igra dobro ove sezone za Rijeku. Senad Lulić se vratio u redove Lazija, ali je pitanje da li još uvijek ima interes igrati za bh. reprezentaciju, dok je Benjamin Tatar napustio Sarajevo te se preselio u Saudijsku Arabiju. Na ovu poziciju konkuriše i Haris Duljević koji je u kadru francuskog Nimesa za koji povremeno igra u prvoj postavi.

Pjanić i Džeko postali rezervisti

Novi problem za Peteva je na desnoj strani ofanzive jer je jedan od naših najbitnijih igrača Edin Višća već duže vrijeme povrijeđen i pitanje je u kakvoj će formi biti do utakmice s Finskom. Raduje da je Dino Hotić redovan u belgijskoj ekipi Cercle Brugge, baš kao i Miroslav Stevanović koji igra za švicarski Servette.

Najveći problem bit će forma veznjaka. Najskuplji bh. nogometaš Miralem Pjanić je uglavnom rezerva u svojoj Barceloni, kao i Rade Krunić u Milanu, a činjenica da i Amer Gojak nije u planovima Torina sigurno će zabrinuti Peteva.

Od ostalih veznjaka vrijedi izdvojiti da je Gojko Cimirot standardan u Standardu, potom Haris Hajradinović u Kasimpaši, kao i Stjepan Lončar u Rijeci. Amir Hadžiahmetović je zbog povrede posljednje dvije sedmice van terena, Deni Milošević je standardan u Konyasporu, dok je status Muhameda Bešića već odavno zamrznut te na njega niko ozbiljno i ne računa.

Demirović je standardan u Freiburgu (Foto: EPA-EFE)
Demirović je standardan u Freiburgu (Foto: EPA-EFE)

Nova zvijezda reprezentacije trebao bi biti Ermedin Demirović, napdač koji standardno igra u bundesligašu Freiburgu i pred kojim je svjetla budućnost. Njegov dolazak sigurno bi rasteretio i kapitena Zmajeva Edina Džeku koji zbog problema s Rominim trenerom uglavnom sjedi na klupi, što je dodatna glavobolja za Peteva. Međutim, Džekina kvaliteta nikada nije bila upitna pa je nadati se da se neće osjetiti manjak minutaže u klubu dok bude igrao u dresu s državnim grbom. Potencijalni reprezentativci Aldin Turkeš i Elvir Koljić su povrijeđeni, a svoju šansu mogli bi tražiti Smail Prevljak koji igra odlično u Eupenu te Armin Hodžić koji je standardan u turskoj Kasimpaši.

Petev će spisak objaviti za nekih 10-ak dana pa pojedini igrači ulaze u "sudijsko vrijeme" kako bi izborili poziciju u svom klubu te zaslužili poziv, dok će biti jasnija situacija i s povrijeđenim igračima. Neće biti iznenađenje ako Petev pozove i veći broj reprezentativaca budući da će mu ovo biti prvi objavljeni spisak, ali i zbog toga što ćemo u martu osim kvalifikacionih utakmica s Finskom i Francuskom igrati i prijateljski meč s Kostarikom.