Bivši selektori „Zmajeva“ o slučaju „Begović“: Treba stati iza (FOTO)

Taman kada se iz letargije trebala trgnuti naša fudbalska javnost nakon ispadanja svih klubova iz evropskih takmičenja i osuđenosti na Premijer ligu BiH, pojavio se Robert Prosinečki sa spiskom reprezentacije Bosne i Hercegovine za prve utakmice u Ligi nacija protiv Sjeverne Irske i Austrije.

Njegova odluka da ne pozove golmana iz engleske Premijer lige Asmira Begovića potresla je fudbalsku BiH iako se, ruku na srce, sličan scenarij mogao i očekivati nakon prethodnih nerazjašnjenih izostanaka dosadašnjeg nezamjenjivog prvog čuvara mreže naše selekcije i Bornmuta.

Stao je selektor čvrsto iza svoje odluke bez obzira što se radi o igraču koji uz Miralema Pjanića i Edina Džeku predstavlja kičmu ove generacije „Zmajeva“. Rekao je da odluka nije laka, ali i da mora postojati neki red.

Dva razloga

- Begi nisu zatvorena vrata reprezentacije, on će uvijek biti tu, nego jednostavno nisam ga pozvao sada iz dva razloga. Prvi je zbog toga što nije putovao u Razgrad (Bugarska - 0:1) i Leavr (Senegal - 0:0), jer je u tom trenutku imao nekih problema. Tada sam mu rekao uredu, neka bude tako. Poslije toga smo imali daleko putovanje u Južnu Koreju, pa je opet imao problema i nije mogao doći. Jednostavno, ne volim igrače koji biraju utakmice. U ovom trenutku to nije nimalo lagana situacija, samim tim što Bega u klubu brani dobro, ali to je neki znak da ipak moramo poštovati reprezentaciju – poručio je Prosinečki.

Rekao je i da je prije nego što je saopćio spisak za septembarske utakmice razgovarao s Begovićem. No, da kod nas ne može bez dodatne drame i nejasnoća i pored lakoće i konciznosti koju je selektor iskazao na pres-konferenciji pobrinuo se Begović, koji je u saopćenju za javnost oštro osudio ovakav potez Prosinečkog rekavši da se radi o najtežem danu u njegovoj karijeri.

Safet Sušić

Safet Sušić

- Bukvalno sam danas izašao s treninga i preko poruka i novinskih tekstova saznao da ovaj put nisam na spisku reprezentacije i iskreno mislim da je to nedopustivo i da vrijeđa ne samo mene nego instituciju reprezentacije. Uvijek sam poštovao saigrače i trenere i instituciju selektora i njegove odluke i poštujem i sada. Za BiH sam uvijek igrao srcem i bez kompromisa i kalkulacija – poručio je Begović.

U svjetlu dešavanja u slučaju „Begović“ nemoguće je ne prisjetiti se situacije i konfuzije iz Rima kada je Prosinečki tvrdio da je „jurio“ za Senadom Lulićem kako bi ga odgovorio da penzioniše reprezentativni dres, no on je kasnije rekao da ga selektor uopće nije zvao.

O svemu smo popričali s bivšim selektorima BiH koji su, svi uglas, stali iza ovakve odluke Prosinečkog u slučaju nepozivanja Begovića.

Safet Sušić, selektor koji je ispisao historijski uspjeh sa „Zmajevima“ plasmanom na Svjetsko prvenstvo, rekao je da svi trebaju stati iza novog selektora ako žele dobre rezultate.

Istakao je i da ne zna razloge zašto Begović definitivno nije na spisku „Zmajeva“.

- Treba imati povjerenja u Prosinečkog i dati mu podršku jer je već imao prilike da te momke upozna dobro i zna na koga može računati, a na koga ne. Robija znam, zajedno smo bili i u reprezentaciji, sigurno je dobar stručnjak. Najvažnije je da se stane iza njega, jedino tako možemo se nadati dobrim rezultatima. Nije to samo kod nas slučaj. U mnogim reprezentacijama se desi da nekad selektor ne pozove neke važne igrače, no on zna, on sastavlja tim, dato mu je povjerenje i treba mu vjerovati – poručio je Sušić.

Najbolji golman  

Legendarni Miroslav Ćiro Blažević rekao je da voli Asmira Begovića, ali i da ima neograničeno povjerenje u Prosinečkog.

Blažević

Blažević

- On je čestit čovjek, besprijekorni nogometni znalac i sigurno ima objektivne razloge zašto ga nije pozvao, ali je i činjenica da Prosinečki ima jednu fleksibilnost koja mu ide na čast. Ako je u pitanju neki konflikt između njih dvojice, siguran sam da će Robi naći načina da uravnoteži stvari. Treba stati iza selektorove odluke jer se radi o renomiranom treneru koji se dokazao i dok je s Bilićem radio, ali i u Azerbejdžanu. Ja ga poznajem i spreman sam reći sportskoj javnosti BiH da imaju selektora kakvog do sada nisu imali i treba ga pustiti da radi i rezultat će sigurno doći – smatra Blažević.

Hadžibegić

Hadžibegić

I Faruk Hadžibegić ne sumnja u ispravnu odluku selektora BiH.

- Selektor je u pravu samim tim što on snosi odgovornost zbog rezultata. Decidno je rekao da ga nije pozvao zato što, citiram ga, Begović bira utakmice na koje će doći. Ako je to tako, onda je to nedopustivo iako je za mene Asmir naš trenutno najbolji golman. No, reprezentacija BiH je svetinja i ne može biti zatvorenik bilo koga na svijetu. S te strane dajem totalnu podršku selektoru. S druge strane, gubimo na sportskom kvalitetu jer se radi o golmanu koji brani veoma dobro, ali ipak disciplina i organizacija se moraju znati. Mislim da je Prosinečki povukao dobar potez – rekao je Hadžibegić.

Pozvana 23 igrača

Na spisku Roberta Prosinečki nalaze se 23 igrača. To su: Vedran Kjosevski (Željezničar), Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Kenan Pirić (Maribor), Darko Todorović (Salcburg), Ognjen Vranješ (Anderleht), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ermin Bičakčić (Hofenhajm), Ervin Zukanović (Đenova), Eldar Čivić (Sparta), Bojan Nastić (Genk), Muhamed Bešić (Everton), Gojko Cimirot (Standard Lijež), Miralem Pjanić (Juventus), Elvis Sarić (Suvon), Rade Krunić (Empoli), Goran Zakarić (Partizan), Haris Duljević (Dinamo Drezden), Edin Višća (Bašakšehir), Edin Džeko (Roma), Kenan Kodro (Kopenhagen), Sanjin Prcić (Levante), Deni Milošević (Konjaspor) i Riad Bajić (Bašakšehir).